Statele Unite ar dori să cumpere din România 24 de tancuri model TR 85M1, pe care să le livreze ulterior în Irak.
Această variantă de cooperare, aflată deocamdată în stadiu de proiect, este prezentată pe Internet, într-un grup de discuții axat pe probleme militare.
Cererea SUA, înaintată oficialilor români în toamna anului 2015, ar fi acum la Compania Națională ROMARM, care trebuie să ia o decizie.
ROMARM este sub autoritatea Ministerului Economiei și Comerțului. Deși am solicitat ambelor instituții să ne ofere detalii despre această propunere de colaborare, până luni, 25 ianuarie, nici Ministerul Economiei, nici ROMARM nu au răspuns nimic.
Tancurile TR 85M1, intrate în dotare după anul 1990, sunt produse la Uzina Mecanică București, din cadrul ROMARM, și reprezintă varianta modernizată a tancurilor TR 85. Acesta este cel mai nou model de tanc din dotarea Armatei Române. TR 85M1 este un tanc mijlociu, înarmat cu un tun de calibrul 100 de milimetri și cu o mitralieră de calibrul 12,7 milimetri. TR 85 M1 atinge o viteză maximă, pe șosea, de 60 de kilometri la oră.
Varianta propusă de SUA este ca România să furnizeze 24 de asemenea tancuri, care să ajungă în final în Irak, prin intermediul SUA, ca sprijn pentru armata irakiană. Dacă proiectul va fi considerat urgent, tancurile ar putea fi livrate din stocul Ministerului Apărării Naționale, urmând ca industria românească să completeze ulterior stocul Armatei.
SUA au, evident, capacitatea de a produce tancuri superioare celor românești. Dar intenția de a trimite în Irak tancuri românești dorește să evite riscul ca grupările insurgente din Irak, care se confruntă cu trupele guvernului de la Bagdad, să ajungă, eventual, să captureze tancuri americane.