» Autoritatile locale au anuntat repatrierea unuia dintre cei mai inteligenti tineri din Craiova, cercetator la o prestigioasa universitate americana, in cadrul unui proiect ce vizeaza industria IT.
» Tanarul in cauza spune ca nu a fost contactat de nimeni din Romania, iar o eventuala intoarcere in tara este conditionata de "curatarea" sistemului universitar si crearea unui mediu propice pentru a face cercetare la nivel foarte inalt.
In urma cu cateva luni, autoritatile locale din Craiova au anuntat ca mai multi tineri romani care lucreaza in America se vor intoarce sa munceasca in tara. Tinerii urmau sa dezvolte in Craiova un proiect al companiei americane Microsoft pentru realizarea unor programe de calculator. Anuntul autoritatilor craiovene s-a dovedit insa a fi cel putin hazardat. Mihai Patrascu, cel care trebuia sa conduca echipa de informaticieni, spune ca nici macar nu a fost anuntat de aceasta decizie si ca, oricum, in perioada urmatoare nu are nici un motiv sa se intoarca in Romania.
"Nimeni nu mi-a propus o slujba in tara"
Mihai Patrascu a fost de nenumarate ori castigator al olimpiadelor nationale de informatica, astfel incat saltul catre prestigioasa universitate americana Massachusetts Institute of Technology (MIT) – cotata printre cele mai bune din lume – a venit de la sine. La 27 de ani, obtinea diploma de doctor in matematica. A muncit timp de un an pentru gigantul IT IBM, iar acum detine pozitia de cercetator in cadrul companiei "AT&T" Labs. Tinand cont si de ascensiunea profesionala a tanarului craiovean, autoritatile locale au declarat, in octombrie, ca i-au facut o oferta de munca pe care Patrascu nu ar fi declinat-o. "Microsoft ar vrea sa aduca la Craiova tineri care lucreaza pentru ei in SUA. Un numar de 20 de tineri romani ar urma sa se mute la Craiova si sa munceasca aici. Echipa va fi coordonata de craioveanul Mihai Patrascu, care lucreaza in prezent in SUA", a declarat administratorul parcului industrial din localitate, Marin Nicoli.
Numai ca tanarul cercetator spune ca nu a fost apelat de nimeni din tara: "Realitatea este ca nimeni de la Microsoft nu m-a contactat pentru a-mi propune o slujba. Eu fac cercetare si, in acest moment, este imposibil ca la Craiova sa isi deschida filiala o companie intr-atat de puternica incat sa-si permita sa faca cercetare la nivel foarte inalt. Numele meu a fost gresit asimilat cu aceasta informatie". Reprezentantul companiei IT in Romania, Paula Apreutesei, ne-a spus ca "Microsoft nu are detalii despre acest subiect, noi nu am lansat aceasta informatie". Dupa ce i-am precizat aceste aspecte, Marin Nicoli si-a nuantat declaratiile, sustinand ca e vorba despre un proiect de viitor si ca mai sunt de pus la punct multe detalii.
"Sistemul universitar este corupt"
In afara inexactitatii informatiei furnizate de autoritatile din Craiova, mai exista unele aspecte care il fac pe Mihai circumspect in legatura cu intoarcerea sa in tara. "O slujba pentru mine in Romania ar putea fi in mediul universitar, care trebuie insa «curatat» pentru a fi competitiv. Sau intr-un departament de cercetare al unei companii puternice, dar asa ceva nu exista la noi. La «AT&T», compania la care lucrez si unde sunt 300.000 de angajati, exista un cercetator la 1.000 de oameni."
L-am intrebat pe Patrascu pana la ce nivel poti face performanta in Romania. "Daca vrei sa fii programator in Romania, poti castiga bine si sunt destule astfel de posturi disponibile. Daca vrei sa fii mai mult decat programator, atunci e recomandat sa faci un doctorat ori sa obtii o licenta in strainatate. Daca tinerii sunt educati la nivelul de doctorat in tara, exista riscul de a li se inocula ceva din sistemul corupt si vom avea o generatie care gandeste precum cea veche. Sistemul universitar are probleme morale profunde."
"Elevii din tara nu sunt motivati"
Mihai Patrascu a ajuns la Massachusetts Institute of Technology fiind cel mai bun elev din lotul international de informatica al Romaniei. "Este o traditie ca MIT sa-i accepte pe medaliatii olimpiadelor internationale din toata lumea", explica Mihai. Stabilit in SUA, a sesizat existenta unei discrepante flagrante intre America de la televizor si cea reala. "MIT este un loc foarte competitiv, unde toata lumea vrea sa se pregateasca foarte bine. Elevii sunt foarte motivati, o situatie care se intalneste mai putin in Romania, unde notele din facultate nu conteaza aproape deloc, iar majoritatea opteaza pentru o slujba. La MIT sunt selectati cei mai buni elevi din liceele importante ale SUA. Cand realizeaza ca, de fapt, jumatate sunt cel putin la fel de buni ca ei, incepe o concurenta acerba."