19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialProgramul Rabla îşi schimbă faţa, dar năravul ba

Programul Rabla îşi schimbă faţa, dar năravul ba

Valoarea voucherului acordat proprietarului de maşină casată creşte de la 3.800 lei la 1.500 euro dar nu devine nominal pentru a descuraja speculaţiile cu tichete din piaţa neagră. Reducerile se vor putea acorda însă pentru un singur tichet la fiecare maşină nouă şi nu pentru trei ca până acum.

Puse să aleagă între industria auto şi profiturile samsarilor de tichete valorice, autorităţile au preferat să le cocoloşească pe amândouă. În octombrie anul trecut, premierul Victor Ponta declara că „ar trebui să fie un singur tichet valoric, iar această facilitate să fie pentru cel care îşi casează maşina, nu pentru cel care o tranzacţionează, pentru că este un fel de bursă ilegală a tichetelor, nereglementată şi neimpozitată”. Socoteala de acasă nu se mai potriveşte însă cu varianta de ultimă oră a Programului Rabla.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, anunţa ieri că „tichetul valoric de 1.500 de euro care va fi acordat pentru casarea unui autoturism vechi va fi transmisibil, dar reducerea de preţ la achiziţionarea unei maşini noi va fi contravaloarea unui singur tichet”(programul va fi lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului în 15 aprilie). Motivaţia? „Cu siguranţă va fi posibilă înstrăinarea tichetului, pentru că sunt foarte mulţi cetăţeni care nu au posibilitatea să îşi cumpere un autoturism numai în baza tichetului”. Ce se întâmplă cu „bursa ilegală a tichetelor, nereglementată şi neimpozitată”? Mai nimic, vom vedea în curând anunţuri cu „vinde-mă” pe geamul rablelor prăfuite din parcări.

Cum arată “Rabla pe stil nou”

După lansarea în dezbatere publică, va mai trece o săptămână, în care se aşteaptă observaţiile şi propunerile celor interesaţi, înainte ca programul să poată începe. Modul în care se va desfăşura programul va fi stipulat într-un ghid de finanţare, aprobat prin ordin de ministru, astfel că nu va fi necesară adoptarea de către Guvern. Până în acest moment, este sigur că valoarea voucher-ului va fi de 1.500 de euro, respectiv 6.500 de lei. Pentru casarea unei maşini va fi acordat un singur voucher, care va putea fi folosit pentru achiziţionarea unui automobil nou sau va putea fi vândut de către proprietar.Bugetul alocat va fi „aproximativ egal, dar nu mai mare faţă de cel de anul trecut”, potrivit ministrului Mediului.

În afară de bonusul la achiziţionarea unei maşini electrice, de 2.500 de euro pe maşină achiziţionată, atât pentru persoane fizice cât şi pentru cele juridice, autorităţile iau în calcul acordarea unor stimulente pentru înnoirea parcului auto, în vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon.

În prezent, Programul Rabla permite proprietarilor cu maşini mai vechi de zece ani să ducă autovehiculul la casat, primind în schimb o primă sub formă de tichet valoric. Tichetul nu este nominal şi poate fi vândut şi folosit de către „purtătorul” acestuia pentru a obţine reducerea la achiziţionarea unei maşini noi, care până în acest an a fost de 3.800 de lei.O persoană putea cumpăra o maşină nouă prezentând, pentru o reducere mai mare, până la trei vouchere, dat fiind faptul că acestea pot fi tranzacţionate pe piaţa liberă (uzual, pentru un tichet se oferă în jur de 1.500 lei, mai puţin de jumătate din valoarea sa nominală).

Valorificarea la liber a voucherelor şi posibilitatea achiziţionării unei maşini noi folosind până la trei tichete au fost introduse în 2010. În 2010 au fost casate 187.000 de maşini, fiind cumpărate aproape 60.000 de maşini noi cu ajutorul bonurilor valorice. În 2011 au fost scoase din uz 117.000 de maşini vechi şi au fost cumpărate aproximativ 40.000 de vehicule noi, potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului.

În 2012, au fost casate mai puţin de 45.000 de autovehicule uzate şi achiziţionate puţin peste 15.000 de maşini noi, dintre care aproximativ 5.000 de origine autohtonă. Anul trecut, autorităţile au alocat pentru derularea Programului „Rabla” un buget de 171 milioane lei, din care s-au cheltuit 153, 88 milioane lei.

 

Cele mai citite

Rațiu, dorit în cele mari campionate ale Europei!

Andrei Rațiu a făcut un meci mare în La Liga, la începutul acestei săptămâni, iar prestația sa nu a trecut neobservată. Presa din Spania...

CNAIR anunță modernizarea Transfăgărășanului pentru prelungirea sezonului turistic

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) plănuiește modernizarea Transfăgărășanului, ceea ce va permite extinderea perioadei în care drumul este deschis circulației, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă