7 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialPrognozele CE trag bursa in jos

Prognozele CE trag bursa in jos

Prima sedinta bursiera din aceasta saptamana a adus scaderi pentru majoritatea actiunilor, deprecierile fiind accentuate in partea a doua a zilei, ca urmare a prognozelor Comisiei Europene cu privire la cresterea economica din acest an. Dupa un inceput verde, cu aprecieri pentru toti indicii de la Bucuresti, puterea cumparatorilor a palit treptat in fata presiunii ordinelor de vanzare.
Dupa operatiunea de fixing, cea mai redusa scadere o inregistra indicele BET-C, cu numai 1,8% sub cotatia de vineri. Toti ceilalti indici au punctat deprecieri mai mari de 2%, chiar 3,8% pentru indicele ROTX, indice listat si la Bursa de la Viena.
Lichiditatea se mentine extrem de redusa in acest inceput de an, valoarea totala a tranzactiilor de ieri totalizand numai 2,62 milioane euro, din care 0,24 pe segmentul Rasdaq. Banca Transilvania ramane inca in topul lichiditatii urmata luni si de Rompetrol Rafinare Constanta, al carei volum de tranzactionare  a crescut in sedinta de luni pana la  aproximativ 45 milioane actiuni.

Societatile de investitii financiare au avut o evolutie descendenta, cu scaderi care au depasit 2%, exceptie facand SIF3 Transilvania si SIF4 Muntenia. Pentru SIF Transilvania deprecierile au fost de 1,8%, usor sub nivelul de 0,33 lei/ actiune. Cursul se mentine asadar in apropierea maximelor de saptamana trecuta, pe fondul unui volum de tranzactionare de aproximativ 0,8 milioane actiuni. SIF4 a avut, de asemenea, o evolutie destul de buna, afisand la inchidere cea mai mica depreciere din sector, de 0,7%. Numarul de actiuni schimbate in piata nu se modifica  semnificativ nici in cazul acestui emitent, schimburile intre investitori totalizand 0,9 milioane actiuni.

In sectorul bancar se remarca evolutia neutra a Bancii Comerciale Carpatica, avand in vedere ca BRD Group Societe Generale a pierdut 2,5% din pret, Banca Transilvania a scazut cu 5%, iar Erste a atins chiar un nivel cu aproape 9% sub pretul de inchidere de vineri.
Companiile petroliere au urmat tendinta pietei, afisand la inchidere culoarea rosie. Rompetrol Well Services afisa un curs de 0,3600 lei/ actiune, in scadere usoara cu 2,7% fata de nivelul de referinta de vineri, Rompetrol Rafinare Constanta puncteaza o scadere a cursului de 5 procente, in timp ce Petrom, chiar daca incheie ziua tot in scadere, ramane inca in culoarul ingust de variatie in care a oscilat de la inceputul anului.

Cele mai citite

Hamas va fi condus temporar de un comitet aflat în Qatar

Hamas, al cărui lider Yahya Sinwar a fost ucis de armata israeliană, va fi condus temporar de un comitet cu sediul în Qatar, înainte...

Cinci bărbați îl dau în judecată pe Donald Trump pentru declarațiile acestuia de la dezbaterea din 10 septembrie cu Kamala Harris

Cinci afro-americani şi hispanici - condamnaţi pe nedrept pentru violarea unei femei care făcea jogging în New York în 1989 pe când erau minori...

Josep Borrell vede un viitor comun pentru UE și Republica Moldova

Într-o declarație comună, Înaltul Reprezentant Josep Borrell și Comisia Europeană au evidențiat rezultatele pozitive ale alegerilor prezidențiale și ale referendumului constituțional din Republica Moldova,...
Ultima oră
Pe aceeași temă