Traditia populara romaneasca aminteste de foarte multe obiceiuri care marcheaza trecerea de la un an la altul. Un obicei practicat in seara Ajunului Anului Nou este prognoza citita in foi de ceapa.
Un barbat alege o ceapa mare si sanatoasa pe care o taie in doua jumatati. Dinspre exteriorul legumei spre interior, se iau consecutiv 12 foi de ceapa, care se aseaza cu grija pe un fund de sita. Primul foi este crestat cu un briceag si denumit cu luna ianuarie, asa incat in momentul prognozei sa se stie de unde incepe numaratul lunilor.
Asadar, in sens orar se aseaza cele 12 foi, fiecare reprezentand o luna a anului peste care se aseaza sarea. Din acel moment si pana in dimineata urmatoare foile de ceapa sunt puse intr-un loc ferit de lumina, dar si de ochii privitorilor, pentru ca se spune ca acestea nu trebuie vazute decat in dimineata urmatoare. Cand acel moment soseste, cel mai varstnic barbat din familie interpreteaza dupa cantitatea de apa adunata in fiecare foaie care dintre lunile anului ce urmeaza va fi cea mai ploioasa si care cea mai secetoasa.