1.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialProfesorul care a organizat tabăra din Bușteni unde a murit o olimpică,...

Profesorul care a organizat tabăra din Bușteni unde a murit o olimpică, condamnat la închisoare cu suspendare

Profesorul care, în 2013, a organizat o tabără la Bușteni, unde o copilă de 13 ani a murit, după ce a căzut de la etaj, a primit doi ani de închisoare cu suspendare, transmite Mediafax.

Inițial, profesorul primise un an și jumătate cu executare, pentru ucidere din culpă, și a făcut recurs. Decizia Curții de Apel din Pitești este definitivă.

De asemenea, magistrații Curţii de Apel Ploieşti dispun interzicerea organizării de tabere de studiu şi a altor activităţi similare de către profesorul Mircea Lascu şi majorează cuantumul daunelor morale la plata cărora acesta a fost obligat în solidar cu partea responsabilă civilmente, Asociaţia Math Time Zalău.

Astfel, instanţa dispune ca părinţii fetiţei moarte să primească suma de 90.000 lei daune morale, şi nu 60.000 de lei, cum stabilise instanţa de fond.

La începutul lunii ianuarie 2013, o adolescentă de 13 ani, elevă în clasa a VII-a la Şcoala nr. 56 "Jose Marti" din Bucureşti și olimpică la matematică, care se afla în tabăra de la Buşteni organizată de profesorul Mircea Lascu, a fost găsită în apropierea zidului vilei unde era cazată, în comă profundă şi şoc hipotermic, cu o temperatură a corpului de 19,5 grade.

Fata, care avea politraumatisme ca urmare a căderii de la înălţime, a fost transportată la spitalul din Sinaia. La scurt timp după ce a fost adusă la spital, eleva a făcut stop cardio-respirator, medicii reuşind să-i repornească inima după câteva ore de masaj cardiac extern. Fata a murit însă după ce a făcut un nou stop cardio-respirator. Necropsia a arătat că tânăra avea o alcoolemie mare în momentul în care a căzut de la etaj.

Adolescenta se afla împreună cu alţi 21 de elevi olimpici la matematică în tabăra organizată de o asociaţie nonprofit care aparţine profesorului pensionar Mircea Lascu din Zalău. Profesorul s-a retras din învăţământ în 1993 pentru a se ocupa de editura pe care a înfiinţat-o – Gil -, el fiind cunoscut pentru iniţiative de promovare a performanţelor copiilor.

La tabăra de la Buşteni au fost acceptaţi elevi din clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a şi a X-a, însoţiţi de cadre didactice, programul incluzând zilnic şase ore de matematică, nivel avansat, pentru fiecare copil părinţii plătind 1.500 de lei.

În februarie 2013, profesorul a fost pus sub urmărire penală, el fiind acuzat de omor din culpă.

Cele mai citite

Ziua Culturii Naționale: O celebrare a moștenirii culturale și a geniului lui Mihai Eminescu

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită anual pe 15 ianuarie, marchează astăzi 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu Mihai Eminescu, figură emblematică a literaturii...

Petre Roman, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei din 1990

Fostul premier a fost chemat în instanță, pentru a i se aduce la cunoștință faptul că are calitatea de inculpat Fostul premier Petre Roman...

Joao Fonseca rescrie istoria la Australian Open! Performanță extraordinară la debutul în Grand Slam

Joao Fonseca, tânărul brazilian de 18 ani, a reușit o victorie spectaculoasă la Australian Open, eliminându-l pe favoritul numărul 9, Andrey Rublev, în minimum...
Ultima oră
Pe aceeași temă