Sindicalistii din invatamant au decis sa intre in greva generala chiar in zilele in care au loc tezele unice, respectiv 5, 13 si 21 mai, nemultumiti de diminuarea bugetului pentru Educatie si de ordonanta care ingheata salariile profesorilor. Sindicalistii au afirmat, in urma intalnirii cu presedintele Basescu, ca acesta le-ar fi spus ca pot sa faca ce vor in privinta grevei.
Sindicalistii din Educatie au decis ieri sa organizeze greva generala in zilele in care sunt programate tezele unice pentru clasele a VII-a si a VIII-a, fara de care nu se poate incheia situatia scolara a elevilor. Reprezentantii sindicatelor sunt nemultumiti de ordonanta de urgenta data marti de Guvern, prin care se ingheata salariile bugetarilor la nivelul actual, pana pe 31 decembrie 2009, si de diminuarea bugetului pentru Educatie.
Cele patru federatii din Educatie sustin ca masurile luate de Guvern vor duce la disponibilizari sau la micsorarea salariilor din invatamant cu cel putin 10 la suta din cauza ca inspectoratele judetene vor trebui sa se incadreze in noul buget. Potrivit unei adrese trimise de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, inspectoratele scolare ar fi trebuit sa trimita pana ieri masurile pe care urmeaza sa le ia in urma diminuarii banilor alocati Educatiei.
In schimb, ministrul Ecaterina Andronescu sustine ca documentul trimis de directorul Buget-Finante nu ar avea semnatura ei, dar precizeaza ca acesta "a trimis sumele defalcate pe fiecare judet si a cerut sa fie acordate salariile in conformitate cu legea". Ministrul Andronescu a mai spus ca nu vor exista disponibilizari si i-a asigurat pe profesori ca isi vor primi salariile la nivelul la care sunt acum. Reprezentantii celor patru federatii din invatamant s-au intalnit ieri si cu presedintele Basescu, asa cum era stabilit inca de acum doua saptamani. seful statului a prezentat la sfarsitul intalnirii propunerile pentru reforma in invatamant: autonomia liceelor la organizarea admiterii, bacalaureat diferentiat, infiintarea de consilii de administratie la fiecare scoala si reorganizarea nivelurilor de invatamant. Sindicalistii nu s-au lasat insa induplecati de asigurarile date de ministrul Educatiei, mai ales ca profesorilor inca nu li s-a aplicat Legea de majorare salariala cu 50%, desi a fost votata in unanimitate de Parlament in legislatura trecuta.
Astfel, este posibil ca aproape 430.000 de elevi nu vor putea sustine tezele cu subiecte unice programate pentru datele de 5, 13 si 21 mai. Liderii celor patru federatii din invatamant au spus insa ca vor analiza primul protest din seria de trei si reactia Guvernului pe data de 11 mai, pentru a decide daca mai este necesara continuarea boicotului din 13 mai. Pentru a evita insa blocarea anului scolar, Ministerul Educatiei a anuntat ca va reprograma, in perioada 28 mai-4 iunie, datele in care vor avea loc tezele unice, in cazul in care profesorii nu vor renunta la greva, a spus pentru NewsIn secretarul de stat Adiana Pana. Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei "Alma Mater", a spus ca a decis sa participe la greva pentru ca "nici finantarea invatamantului superior nu se mai face corespunzator", rectorii fiind obligati sa semneze un buget cu 10 la suta mai mic decat era prevazut.
In semn de solidaritate cu cadrele didactice, sindicalistii afiliati la "Sed Lex" au anuntat ca vor declansa greva japoneza marti, 5 mai, in ziua in care este programata teza cu subiect unic la Limba romana. In 2005, anul scolar a fost la un pas de a fi inghetat in urma unei greve de trei saptamani a sindicalistilor din invatamant, care cereau marirea bugetului alocat educatiei de la 5% din PIB la 6%. In urma protestelor, ministrul Educatiei de atunci Mircea Miclea a fost nevoit sa demisioneze din functie.