6.5 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialProfesorii romani se opun divizarii UBB Cluj-Napoca

Profesorii romani se opun divizarii UBB Cluj-Napoca

Prorectorul Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Serban Agachi, care este seful liniei de studii in limba romana, a publicat o declaratie prin care se opune cererilor de divizare a institutiei, formulate de radicalii maghiari. Agachi a lansat un apel pentru intarirea marcii UBB.
Profesorul universitar, care este unul dintre expertii ONU in domeniul invatamantului, a spus ca cererile de divizare a institutiei de invatamant superior vin din partea unor persoane care au acumulat frustrari personale, fie pentru ca nu au reusit sa promoveze examene de doctorat, fie pentru ca nu au scris suficiente carti si articole pentru a primi titlul de profesor universitar.
Agachi a adaugat ca din punctul de vedere al asigurarii invatamantului in limba materna si al autonomiei de decizie, UBB este cea mai avansata universitate multiculturala din Europa.
Tot profesorul a afirmat ca dupa anul 1990, cadrele didactice si studentii romani din cadrul institutiei s-au opus extremistilor care vroiau asimilarea minoritatilor nationale, iar acum sunt nevoiti sa se opuna extremismului celor care vor separarea maghiarilor de romani. El mai sustine ca nu exista facultati maghiare, romane, franceze sau engleze si facultati pur si simplu.
Mai mult, referindu-se la initiativa tinerilor radicali din Comitetul „Bolyai” care au adunat semnaturi in randul cadrelor didactice maghiare pentru infiintarea a trei facultati cu predare in limba maghiara, Serban Agachi sustine ca nicaieri in Europa facultati nu se infiinteaza prin plebiscit, ci in urma unor analize serioase. Prorectorul clujean a mai mentionat ca din anul 2001, UBB a aplicat recomandarile Inaltului Comisar al OSCE pentru Minoritati, Max van der Stoel, desi acestea nu erau obligatorii.
In anul 2005, Inaltul Comisar al OSCE a semnat mai multe documente oficiale care atesta faptul ca in spatele agitatiei legate de separarea UBB nu se afla probleme reale, ci interese politice.

Cele mai citite

Pelerinaj la Sfântul Dimitrie cel Nou. Opt zile de evenimente în Capitală

Patriarhia Română a anunțat că vor fi aduse în Capitală și moaștele Sfântului Lazăr Începând de duminică, 20 octombrie, Capitala va fi centrul unuia dintre...

Pelerinaj la Sfântul Dimitrie cel Nou. Opt zile de evenimente în Capitală

Patriarhia Română a anunțat că vor fi aduse în Capitală și moaștele Sfântului Lazăr Începând de duminică, 20 octombrie, Capitala va fi centrul unuia dintre...

Adrian Câciu: Creșterea redevențelor, a TVA, plafonarea salariilor și pensiilor vor fi doar discuții în 2025

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat că o analiză amplă despre fiscalitate va fi în 2026 Ministrul Investițiilor  și Proiectelor Europene, Adrian Câciu a...
Ultima oră
Pe aceeași temă