UPDATE 14.20: Grupul auto german Volkswagen a convocat o reuniune extraordinară a Consiliului de Supraveghere, pentru miercuri, pentru a discuta acuzațiile referitoare la existența unui cartel în industria auto germană, a declarat luni pentru AFP un purtător de cuvânt de la Volkswagen.
Președintele Consiliului de Supraveghere, Hans Dieter Potsch, „a convocat o reuniune extraordinară a Consiliului având în vedere situația actuală".
Vineri, revista germană Der Spiegel a informat că producătorii auto germani Volkswagen, Audi și Porsche, trei dintre cele 12 mărci care formează grupul Volkswagen, alături de BMW și Daimler, au avut mai multe reuniuni secrete, începând cu anii 1990, pentru a stabili prețurile sistemelor de tratare a emisiilor diesel și alte componente ale vehiculelor folosind comitetele din industria auto.
Der Spiegel adaugă că în luna iulie 2016 Volkswagen ar fi dezvăluit autorității de reglementare a concurenței din Germania existența acestui cartel în speranța obținerii unei pedepse mai mici.
Producătorul german de automobile de lux BMW a dezmințit, duminică, informațiile spațiul public potrivit cărora sistemele de tratare a emisiilor la vehiculele sale nu funcționează eficient și ar fi conspirat cu rivalele sale pentru stabilirea prețurilor și designului acestor sisteme, informează agențiile AFP și Reuters, informează Agerpres.
Vineri, revista Der Spiegel anunța că este posibil ca producătorii auto germani Volkswagen, BMW, Audi și Porsche să fi conspirat pentru stabilirea prețurilor sistemelor de tratare a emisiilor diesel și alte componente ale vehiculelor folosind comitetele din industria auto.
Aproximativ 200 de angajați din 60 de comitete din industria auto au discutat probleme legate de modernizarea vehiculelor, motoarele pe benzină și motorină, dispozitive de frânare și de transmisie, ambreiaje, precum și sisteme de evacuare a gazelor de eșapament, a informat Der Spiegel, citând o scrisoare a autorității de concurență.
„Mașinile grupului BMW Group nu sunt manipulate și respectă cerințele legale în vigoare", se arată într-un comunicat al producătorului de automobile de lux.
Autoritățile UE de reglementare antitrust investighează acuzațiile privind un cartel înființat de producătorii auto germani, a anunțat sâmbătă Comisia Europeană (CE). Companiile care încalcă reglementările UE pot primi o amendă de până la 10% din cifra lor globală de afaceri.
Comisia Europeană și autoritățile germane au fost avertizate de existența unui posibil cartel, a precizat autoritatea de concurență.
„Comisia Europeană și autoritatea germană de reglementare a concurenței (Bundeskartellamt) au primit informații pe acest subiect, care este în prezent analizat de CE. În acest stadiu este prematur să facem speculații suplimentare", se arată într-un comunicat al forului comunitar.
Der Spiegel susține că producătorii auto ar fi discutat ce alegeri au în privința furnizorilor și a prețului componentelor. Din 2006, companiile auto analizează costul tehnologiei AdBlue, un produs aditiv pe bază de uree, care reduce substanțial emisiile poluante ale motoarelor diesel.