22.8 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialProducฤƒtorii de armament ar putea profita de criza din Ucraina

Producฤƒtorii de armament ar putea profita de criza din Ucraina

Producฤƒtorii de armament încearcฤƒ sฤƒ profite de o eventualฤƒ reînarmare a Europei de Nord, provocatฤƒ de criza din Ucraina. Situaศ›ia fostei republici societice ar putea, în opinia unor analiลŸti, sฤƒ determine restul continentului sฤƒ-ลŸi consolideze apฤƒrarea în faลฃa Rusiei, relateazฤƒ AFP, preluatฤƒ de Mediafax.

Suedia a fost prima ลฃarฤƒ care a anunลฃat, în aprilie, o creลŸtere a cheltuielilor militare în urmฤƒtorii zece ani, ca rฤƒspuns la ocuparea Crimeei de cฤƒtre Rusia.

Polonia, angajatฤƒ deja într-un efort formidabil de modernizare a forลฃelor armate, a anunลฃat cฤƒ devanseazฤƒ cu doi ani un plan de achiziลฃionare a 82 de avioane fฤƒrฤƒ pilot de diverse tipuri, urmând sฤƒ le primeascฤƒ pe primele încฤƒ din 2016. Presa a evocat, de asemenea, lansarea unei licitaลฃii pentru elicoptere de luptฤƒ, dar care nu a fost confirmatฤƒ.

"Avem o disensiune, în Europa, între ลฃฤƒrile din Nord ลŸi ลฃฤƒrile din Vest, care încearcฤƒ sฤƒ spunฤƒ cฤƒ criza va trece", a declarat Jean-Pierre Maulny, adjunctul directorului Institutului pentru Relaลฃii Internaลฃionale ลŸi Strategice.

Franลฃa, spre exemplu, care a vândut în 2011 douฤƒ portelicoptere de tip Mistral Rusiei, preferฤƒ sฤƒ aลŸtepte primele livrฤƒri, în octombrie, înainte sฤƒ punฤƒ contractul în discuลฃie, în pofida presiunilor tot mai mari exercitate de cฤƒtre Washington în acest sens.

"Pentru moment, (contractul) nu este pus în discuลฃie", a declarat duminicฤƒ preลŸedintele francez François Hollande.

ลขฤƒrile din Europa de Nord au altฤƒ experienลฃฤƒ a puternicului lor vecin rus.

Anul trecut, Suedia, Finlanda, statele baltice ลŸi Polonia au cerut în zadar ca Europa sฤƒ-ลŸi reorienteze strategia în domeniul Securitฤƒลฃii ลŸi Apฤƒrฤƒrii teritoriului, în cursul pregฤƒtirii summitului european din decembrie, noteazฤƒ Maulny.

Aceste state erau îngrijorate de consolidarea capacitฤƒลฃilor militare ruseลŸti în zona arcticฤƒ ลŸi de numeroasele survoluri ลŸi manevre aeriene ruseลŸti.

"Dar, dacฤƒ va avea loc vreodatฤƒ o intervenลฃie ruseascฤƒ în estul Ucrainei, este probabil ca schimbarea care a avut loc în ลฃฤƒrile din Nord sฤƒ se extindฤƒ în restul Uniunii Europene (UE)", considerฤƒ el.

– Competiลฃie între industriaลŸi

Constrângerile de ordin bugetar reprezintฤƒ un obstacol în calea reînarmฤƒrii, însฤƒ Maulny preconizeazฤƒ o "derogare", prin scoaterea cheltuielilor cu armamentul din contabilitatea deficitului statelor.

Michael Clarke, de la Royal United Services Institute, un centru britanic de reflecลฃie, apreciazฤƒ cฤƒ "puterile europene din cadrul NATO probabil cฤƒ vor cheltui mai mult în domeniul Apฤƒrฤƒrii, deoarece Ucraina nu este o crizฤƒ trecฤƒtoare, ci constituie o cotiturฤƒ: a avut loc o modificare a frontierelor prin forลฃฤƒ". Însฤƒ va exista un decalaj de unul-doi ani înainte ca deciziile cu privire la investiลฃii sฤƒ se impunฤƒ, în opinia sa.

Acest început al reînarmฤƒrii alimenteazฤƒ competiลฃia între industriaลŸi americani ลŸi europeni, bine plasaลฃi sฤƒ rฤƒspundฤƒ crizei.

Suedia, spre exemplu, vrea ca Saab, constructorul naลฃional de armament, sฤƒ producฤƒ ลŸi mai multe avioane de vânฤƒtoare de tip Grippen, submarine – împreunฤƒ cu o filialฤƒ a grupului german Thyssen Krupp Marine Systems – ลŸi rachete de croazierฤƒ germano-suedeze de tip Taurus.

În Polonia, porลฃile sunt larg deschise pentru producฤƒtorii americani.

"La o zi dupฤƒ intrarea ruลŸilor în Crimeea, americanii s-au repezit sฤƒ facฤƒ propuneri atrฤƒgฤƒtoare polonezilor", noteazฤƒ Maulny, evocând o vizitฤƒ a secretarului Apฤƒrฤƒrii Chuck Hagel.

PreลŸedintele-director general al grupului Lockheed Martin, Maryllin Hewson, a efectuat sฤƒptฤƒmâna trecutฤƒ o vizitฤƒ la VarลŸovia pentru discuลฃii despre apฤƒrarea antirachetฤƒ.

Grupul american Sikorsky concureazฤƒ cu Airbus Helicopters ลŸi grupul italian AgustaWestland pentru a furniza Poloniei elicoptere.

Însฤƒ, VarลŸovia, care i-a dezamฤƒgit pe constructorii europeni în 2003 dupฤƒ ce a ales avionul de luptฤƒ american de tip F-16, a conchis, între timp, cฤƒ o dependenลฃฤƒ exclusivฤƒ faลฃฤƒ de Washington nu este tocmai în interesul sฤƒu, potrivit unor analiลŸti de la IHS Jane's.

"Programul de reînarmare (pentru perioada) 2013-2022 prevede achiziลฃii de la un eลŸantion larg de furnizori – ลŸi anume din Statele Unite, Europa ลŸi Israel – cu cea mai mare participare posibilฤƒ din partea industriei locale, cu scopul de a asigura mai multฤƒ autonomie pe termen lung", se aratฤƒ în studiul asupra pieลฃei întocmit de aceลŸtia.

Cele mai citite

Armata romรขnฤƒ se va dota cu sisteme radar Sentinel

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vรขnzarea de sisteme radar de supraveghere aerianฤƒ Sentinel pentru Romรขnia, a anunลฃat, luni, Ambasada Statelor Unite la...

โ€žTotul indicฤƒ faptul cฤƒ nu se simte bine!โ€ Verdictul unui neurochirurg รฎn cazul Michael Schumacher!

Un neurochirurg renumit demonteazฤƒ speculaศ›iile privind prezenศ›a lui Michael Schumacher la nunta fiicei sale. Recent, mai multe publicaศ›ii internaศ›ionale au relatat cฤƒ fostul campion de...

Top 10 companii romรขneศ™ti adunฤƒ peste 270 de miliarde de euro cifrฤƒ de afaceri

Camera de Comerลฃ ลŸi Industrie a Romรขnieiย a inclus รฎn competiศ›ia pentru primele 10 locuri, aproape 13.000 de companii Topul Naศ›ional al Firmelor reuneศ™te companii...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ