0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialProcurorul General Adjunct al SUA i-ar fi recomandat lui Trump destituirea...

Procurorul General Adjunct al SUA i-ar fi recomandat lui Trump destituirea directorului FBI

Procurorul general adjunct al Statelor Unite, Rod Rosenstein, este cel care i-a trimis o scrisoare oficială președintelui Donald Trump în 9 mai, argumentând de ce este necesară demiterea directorului FBI James Comey, potrivit presei americane.

Procurorului general adjunct motiva astfel recomandarea sa de demitere a șefului Biroului Federal de Investigaţii: „Anul trecut, reputația și credibilitatea FBI au suferit serioase prejudicii, iar acest lucru a afectat întregul Departament de Justiție. Aceasta a provocat o nemulțumire profundă printre numeroși angajați ai Departamentului, membri ai Congresului și cetățeni. Nu pot fi de acord cu modul în care directorul (Comey – n.r.) și-a încheiat ancheta asupra e-mail-urilor secretarei (de stat) Clinton. Nu înțeleg refuzul său de a accepta opinia aproape unanimă că s-a înșelat. 

Aproape toată lumea consideră că directorul a făcut greșeli; este unul dintre puținele subiecte asupra cărora persoanele din diferite tabere (politice) au căzut de acord. Directorul a greșit uzurpând autoritatea Procurorului General, pe 5 iulie 2016, anunțând că ancheta trebuie închis fără punere sub acuzare (a lui Clinton). Nu este de competența directorului să facă un astfel de anunț.

Cel mult, directorul ar fi putut anunța că FBI și-a terminat ancheta și că a prezentat concluziile sale procurorilor federali. Acum, dirctorul își apără decizia, afirmând că a crezut că Procurorul General (din timpul lui Obama – n.r.) Loretta Lynch se afla în situație de conflict de interese. Însă un director FBI nu are competența de a se substitui unui procuror federal și să asume conducerea Departamentului de Justiție", arată Rod Rosenstein.

Mai mulți apropiați ai președintelui american, Donald Trump, s-au plâns în anumite cercuri că sunt marginalizați în privința luării deciziilor, liderul de la Casa Albă preferând să se consulte cu fiica sa, Ivanka, cu ginerele, Jared Kushner și cu alți oameni care nu au pregătirea necesară.În cazul concedierii directorul FBI, James Comey, s-a consultat și cu garda sa de corp, Keith Schiller, pe care-l cunoaște de multă vreme și în care are încredere.

Fără autorizare

Există o procedură bine stabilită atunci când Procurorul General se află în conflict de interese care necesită recuzarea sa. Totuși, pe 5 iulie (2016), directorul (FBI) a anunțat propriile sale concluzii privind ancheta penală în dosarul cel mai sensibil al națiunii, fără autorizarea superiorilor săi legal numiți din Departamentul de Justiție, susţine Rod Rosenstein, citat de presa americană.

"Acumulând greșei peste greșeli, directorul (FBI) a ignorat un alt principiu vechi: nu se face o conferință de presă pentru a anunța știri negative despre o persoană vizată de o anchetă penală încheiată cu o concluzie negativă.

Directorul (FBI) a prezentat propria sa versiune a faptelor în fața presei, ca și când ar fi fost vorba de un rechizitoriu, însă fără a exista un proces. Scrie în manualul de bază care este predat procurorilor federali și agenților FBI că așa ceva nu trebuie făcut.

Ca răspuns la aceste îngrijorări, cu ocazia audierii sale în fața Congresului, directorul (FBI) și-a apărat punctul de vedere afirmând că „scopul meu este să spun tot ce este adevărat. Ce am făcut, ce am descoperit și ceea ce credem”, notează publicația americană Dreuz.info publicând, totodată, și scrisoarea originală semnată de Rod Rosenstein.

Tipul perfect de incoruptibil

Rod Rosenstein este Numărul 2 din Departamentul american de Justiție, deci superiorul ierarhic al șefului FBI. În vârstă de 59 de ani, lucrează de 29 de ani la Justiție, fiind cel mai vechi funcționar din Departament. A fost numit ca adjunct al Procurorului General acum două săptămâni și a primit ca primă însărcinare să verifice conduita directorului celui mai puternic serviciu de poliție și informații din lume: James Comey, cu care se presupunea că ar fi trebuit să colaboreze strâns de acum încolo.

Atât politicienii cât și presa din tabăra anti-Trump au omis intenționat să precizeze cariera ireproșabilă, fără pată, a lui Rosenstein. Pentru a plana o anumită bănuiala că totul ar fi o mașinațiune a actualului preşedinte al SUA, adversarii săi au „uitat” să spună faptul că Rosenstein a fost aprobat de 94 de membri ai Senatului, cu numai 6 voturi împotrivă, adică cvasi-totalitatea congresmenilor Partidului Democrat, tocmai datorită excepționalelor sale merite din trecut, se arată într-o analiză a Dreuz.info.

De asemenea, intenționat s-a omis și faptul că, numit de George W. Bush, Rod Rosenstein a fost – fapt cu totul de excepție – unul dintre cei trei judecători federali (dintr-un număr de 93) reconfirmați în funcție de către fostul președinte Barack Obama. Toți ceilalți 90 au fost demiși, notează publicația amintită.

Cele mai citite

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...
Ultima oră
Pe aceeași temă