In interventia sa, de la sedinta de bilant a Ministerului Administratiei si Internelor pe 2006, de astazi, Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a relevat cresterea numarului de dosare aflate in competenta exclusiva a procurorului.
"In 2006, cei aproximativ 1.000 de procurori din compartimentele de urmarire penala ale parchetelor au trimis spre solutionare aproximativ un milion de dosare penale ce au fost instrumentate de cei aproximativ 20.000 de lucratori din cadrul Politiei Judiciare, la care se adauga alte cateva mii de cadre din structurile specializate ale MAI. Aspecte care, nu de putine ori, au condus la intarzierea solutionarii cauzelor penale", a spus Laura Codruta Kovesi.
Procurorul general a afirmat ca aceasta situatie influenteaza negativ perceptia populatiei cu privire la solutionarea unor dosare cu grad de dificultate redus, "ajungandu-se chiar la suspiciuni legate de impartialitatea organelor de urmarire penala".
"Sa nu uitam, insa, ca ne aflam de aceeasi parte a baricadei, ca rezultatele muncii dumneavoastra sunt si rezultatele muncii noastre, iar esecurile ne apartin deopotriva", a spus procurorul general, referindu-se la colaborarea cu politia.
Cu privire la colaborarea pe viitor dintre cele doua institutii, Laura Codruta Kovesi a mentionat ca, in prezent si in viitorul apropiat, vor fi elaborate metodologii comune de lucru in cauze penale, de acces al procurorilor la bazele de date ale MAI privind evidenta persoanelor si cea a cazierului judiciar. De asemenea, vor fi reorganizate serviciile de cercetare penala si integrarea acestora in structurile operative si vor exista programe de pregatirea profesionala comuna.