17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialProcurorul cu clopotei

Procurorul cu clopotei

Anticoruptia romaneasca, cata o fi fost, a murit. Dragii de deputati, grijulii foc cu drepturile infractorilor, au facut harcea parcea drepturile procurorilor – reprezentantii statului in tranta cu infractionalitatea si coruptia. Prevederi-cheie din Codul Penal si Codul de Procedura Penala au fost astfel schimbate incat au devenit manuale de ridiculizat cetatenii onesti.
De la deputati citire, procurorii vor pleca cu clopotei la vanatoare de infractori. Vor putea cere ascultarea telefoanelor doar dupa ce l-au anuntat pe onoratul potential infractor, pe deasupra si beneficiar de prezumtie de vinovatie, ca au inceput urmarirea penala impotriva lui. Normal, suspectul prevenit va vorbi ca un inger la telefon, ca numai ingerii pot fi achitati.
La perchezitii este si mai distractiv. Procurorul il anunta pe cel care ar urma sa fie perchezitionat ce anume cauta pe proprietatea lui, fie ea casa, masina, poseta sau piscina. Daca onorabilul nu permite perchezitia, se incheie un proces-verbal in care se consemneaza refuzul predarii obiectelor sau documentelor cautate, dar si sustinerile de genul "aceste obiecte sau documente nu exista, e o minciuna in fals" sau "or fi, dar nu se afla in posesia mea".

Dupa ce opozantul la perchezitie semneaza actul, procurorul pleaca in bejenie la judecator, unde va prezenta un munte de acte si va cere un mandat de perchezitie. Cand se intoarce, omul legii va scotoci o proprietate in care nu exista nici urma de obiect cautat. Iar pentru alte obiecte decat cel declarat initial, dar observate in locuinta, trebuie alt mandat de perchezitie, si procedura se ia de la capat.
si daca nu era destul, deputatii au decis ca procurorii se pot transforma din vanatori in vanati. Adica avocatii onorabililor pot opri ancheta in orice moment delicat pentru clientul lor, invocand o incalcare de procedura. Atunci cercetarea se intrerupe, se merge la judecator, iar acesta decide daca viciul procedural a fost real sau o chichita. Legea nu mentioneaza de cate ori tine figura. Tot onorabilii suspectati au dreptul sa ceara anchetarea penala a denuntatorului, asa incat autodenunturile vor disparea din vocabularul justitiei.
Deputatii au mai stabilit si cand un prejudiciu devine deosebit de grav, fiindca plafonul de 60.000 de euro li se pare un mizilic. Au ridicat stacheta, ca-i mai greu sa sari de 10 milioane de euro, chiar daca esti ministru. Ori furi o gaina, ori furi 9,99 milioane de euro e cam acelasi lucru.
Daca vreunul dintre certatii cu legea este surd si nu poate fi salvat de clopotei, nu o sa aflati prea curand, fiindca deputatii au votat pedepse aspre cu inchisoarea pentru jurnalistii care ar indrazni sa va mai tulbure sanatatea stirilor cu plicuri, caltabosi sau palinca. Nu scapa de zdup nici jurnalistii care publica fie si o scrisoare pierduta sau deschisa din greseala, daramite vreun document serios, sosit la redactie pe cai mai mult sau mai putin oculte. Jurnalistii care vor sa-si faca meseria si sa serveasca interesul public risca intre 2 si 7 ani de inchisoare.
Deputatii care au votat astfel de amendamente sunt aceiasi care, in primavara, cereau suspendarea presedintelui Basescu fiindca acesta i-a acuzat ca fac legi pentru infractori. Pardon, pentru niste ingerasi, onorabili beneficiari ai prezumtiei de nevinovatie.

Cele mai citite

FOTO Incredibil cum arată o bază sportivă din municipiul Târgu Jiu

Baza sportivă din incinta Stadionului Municipal Târgu Jiu, aflat în administrarea Primăriei, se află într-o stare jalnică. Terenul sintetic nu mai poate fi folosit...

O sumă de peste de 20.000 de lei a fost furată dintr-o mașină implicată într-un accident mortal

O sumă de peste de 20.000 de lei a fost furată dintr-o mașină implicată în teribilul accident rutier din localitatea Bumbești Pițic, din județul...

Persoanele active de 50-64 de ani, cele mai vulnerabile la dificultăți financiare

Conform unei cercetări recente publicate de Institutul Național de Statistică (INS), persoanele active cu vârste între 50 și 64 de ani sunt cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă