4.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialProcurorii compromisi, de neclintit

Procurorii compromisi, de neclintit

» Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca are un singur regret de cand ocupa aceasta functie: nu a reusit sa-i elimine pe procurorii "neprofesionisti". De vina ar fi sistemul, care nu ii pune la dispozitie nici o masura disciplinara, iar CSM nu si-a facut treaba pana acum.

» Procurori ajunsi celebri prin ingroparea unor dosare grele sau prin legaturile lor cu lumea interlopa lucreaza si in ziua de azi in parchete, protejati de o "cardasie" care i-a facut intangibili. Totusi, spun expertii, nici Kovesi nu s-a spetit luptand impotriva lor.

Sefa de aproape trei ani peste procurorii din Romania, procurorul general Laura Codruta Kovesi a declarat ca marele ei regret de-a lungul acestui mandat este acela ca nu a reusit sa-i elimine din sistem pe procurorii neprofesionisti, care nu isi fac treaba sau care chiar "incalca legea in activitatea lor". Tot ce a putut face Kovesi pana acum, in aceasta privinta, a fost "sa constat si sa nu pot sa le fac nimic. Facem controale, mergem prin surprindere la diverse unitati de Parchet (…), dar tot timpul eu trebuie sa sesizez Consiliul Superior al Magistraturii si sa astept un an sau doi ani pana dau ei o solutie", a declarat procurorul general intr-un interviu acordat Mediafax.

Experti in sistemul judiciar recunosc ca procurorul general nu poate lua masuri disciplinare impotriva oilor negre ale procuraturii, aceasta fiind atributia exclusiva a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). "Inteleg frustrarea procurorului general. Este seful care raspunde pentru indeplinirea obiectivelor manageriale, dar nu are cum sa-si controleze oamenii. Nu are instrumente prin care sa impulsioneze partea aceasta disciplinara. Toate instrumentele sunt la CSM", ne-a declarat Laura stefan, expert anticoruptie al Societatii Academice din Romania. In opinia ei, procurorul general ar trebui sa aiba la indemana sanctiuni impotriva procurorilor si doar masurile grave, precum excluderea din magistratura, sa ramana la latitudinea CSM.
Totusi, Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului pentru Resurse Juridice, considera ca Laura Kovesi are la indemana doua parghii de control: este membru cu drepturi pline al CSM, cu drept de vot in cazurile de sanctiuni, si, in plus, "nu este oricine", ci procurorul general al Romaniei.

 

"Este rusinos sa ne apucam sa ne plangem din aceasta inalta pozitie. Nu-mi aduc aminte ca Laura Kovesi sa fi incercat ceva in CSM si sa nu fi reusit", ne-a spus Georgiana Iorgulescu. Specialista mai considera ca "in loc sa se planga presei", Kovesi ar face mai bine sa se foloseasca de puterea pe care o are la indemana.
Printre procurorii-problema care activeaza inca in sistem, chiar daca nu mai au pozitiile de putere pe care le-au avut odinioara, se numara si controversatii Ilie Piciorus, Gheorghe Muscalu, Gheorghe Cornescu, Ion Diaconescu si Valerica Dabu. Multi dintre ei au fost "spalati" in trecut de CSM, forul suprem si disciplinar al magistraturii, altii au fost chiar sanctionati formal, unii chiar cercetati in dosare penale. Ilie Piciorus, procuror al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), a fost cel care inainte de 1989 l-a trimis in judecata pe disidentul Gheorghe Ursu, care a fost ulterior omorat in arestul Securitatii.

 

Dupa 1990, a devenit celebru sub guvernarea PSD, cand, in 2002, a fost cel care i-a luat dosarul procurorului Cristian Panait, dupa ce l-a presat pe acesta sa dea solutia impusa de el. Panait s-a sinucis la scurt timp dupa aceea. El ancheta un alt procuror, Alexandru Lele, care il trimisese in judecata pentru contrabanda si spalare de bani pe Adrian Tarau, fiul prefectului de Bihor, apropiat al lui Adrian Nastase. Tot Piciorus s-a ocupat initial si de dosarul "Sorin Ovidiu Vantu-FNI".
Un alt "celebru" al procuraturii este Gheorghe Muscalu, fostul sef al DIICOT. Apropiat al PSD, el a fost sanctionat de CSM pentru "grave erori" in dosarul "Cocaina pentru VIP-uri", in urma carora fiul lui Ion Tiriac aproape a scapat de orice acuzatie. Muscalu a mai fost acuzat ca i-a acoperit afacerile dubioase lui Omar Hayssam sau pe cele ale generalilor SRI din Prahova, acuzati ca protejau contrabandistii de combustibil.

 

Presa a mai dovedit ca dosare precum "RAFO", "Jimbolia", "Nicu Gheara", "Genica Boerica" si "Dinu Patriciu-Rompetrol" au fost instrumentate defectuos de sectia condusa de Muscalu, ceea ce i-a favorizat pe principalii acuzati.
Gheorghe Cornescu, apropiat al interlopului Fane Capatana, este si acum procuror al Parchetului General. Ion Diaconescu, fost sef al Parchetului din Gorj, este in continuare procuror, desi a trimis in judecata mai multi oameni care s-au dovedit nevinovati. In urma ispravilor sale, Romania a fost condamnata la CEDO. Valerica Dabu este un alt procuror celebru: fost militian, el a anchetat cazul Bancorex, desi luase el insusi credite de la acea banca, a acuzat oameni nevinovati si a fost acuzat de interlopi ca intocmea dosare penale "concurentilor" lui Nutu Camataru. El este si astazi procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.

» Cardasie
Explicatia pentru faptul ca acesti procurori reprezinta justitia in continuare pare simpla: sunt protejati chiar de oamenii care ar putea sa-i pedepseasca. "Structurile disciplinare sunt compuse din oameni care reprezinta profesia. Eu nu te sanctionez pe tine, tu nu-mi faci probleme mie", explica Laura stefan. "E limpede ca exista un soi de protectie. Moral vorbind, CSM are niste probleme. Kovesi ar trebui sa stie cat este de mare aceasta cardasie si ar trebui sa lupte cu cartile pe fata impotriva ei, in CSM", sustine Georgiana Iorgulescu.

 

Va puteti exprima punctul de vedere in legatura cu subiectul tratat  in acest articol participand la sondajul nostru aflat sub rubrica "Ultima ora", pe coloana din dreapta>>>

Cele mai citite

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă