Echipa operativă formată din procurori criminalişti ai Parchetului de pe lângă curtea supremă a ajuns la Ostrov, joi seară, şi a început cercetările legate de prăbuşirea elicopterului, în urma căreia cinci ucraineni şi-au pierdut viaţa, informează Parchetul de pe lângă ICCJ, potrivit Mediafax.
CITEŞTE ŞI Un elicopter s-a prăbuşit la Tulcea. Prefect Tulcea: Elicopterul era ucrainian. Bilanţ tragic: 5 MORŢI
Cercetările se vor desfăşura inclusiv noaptea, deoarece se asigură iluminatul cu sisteme corespunzătoare.
Echipa operativă este coordonată de Marius Iacob, prim-adjunct al procurorului general al României, a precizat sursa citată.
Din primele date a rezultat că două elicoptere zburau în tandem, iar după prăbuşirea unuia dintre ele, cel de-al doilea a aterizat pentru acordarea unui eventual ajutor. În elicoptere se aflau câte cinci persoane. Toţi cei cinci din elicopterul prăbuşit au murit.
Elicopterul care s-a prăbuşit în zona localităţii Ostrov din Tulcea urma să ajungă pe aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanţa, pentru a realimenta înainte de a-şi continua drumul spre Turcia, a declarat prefectul judeţului Tulcea, Vasile Gudu.
Prefectul de Tulcea a declarat corespondentului MEDIAFAX că elicopterele sunt model KA 32 (26), aparţin unei firme din Republica Moldova şi aveau la bord echipaj şi pasageri din Ucraina.
O comisie a Centrului de Investigaţie şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile va fi trimisă la Ostrov pentru a stabili cauzele accidentului de elicopter de joi, soldat cu moartea a cinci persoane, menţionează un comunicat al Ministerului Transporturilor remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.
De asemenea, din dispoziţia secretarului de stat Petre Tobă, ofiţeri specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică al Inspectoratului General al Poliţiei Române s-au deplasat, în regim de urgenţă, cu un elicopter al MAI, la Ostrov, pentru a acorda sprijin de specialitate. Specialiştii IGPR însoţesc procurorii criminalişti care coordonează cercetarea la faţa locului.
Primele ipoteze în acest caz sunt eroare de pilotaj sau o defecţiune tehnică, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Cele două elicoptere decolaseră de la Chişinău şi aveau autorizaţii de survol pentru România. Criminaliştii vor lua în calcul şi eventuale probleme cauzate de condiţiile meteorologice. Potrivit site-ului vremea.ro, în judeţul Tulcea se înregistra o temperatură de aproximativ 20 de grade, cerul fiind parţial noros.
Elicopterul prăbuşit este o aeronavă de producţie rusească, un aparat „destul de vechi” care, în prezent, este folosit în special în lucrările agricole, a declarat directorul general al ROMATSA, Bogdan Donciu.
„Cele două aparate zburau în spaţiul aerian necontrolat, unul dintre ele a căzut în localitatea tulceană. Sunt informaţii care nu sunt puse cap la cap în momentul de faţă”, declara şeful Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).
Conform unor specificaţii tehnice ale aparatului disponibile pe internet, un astfel de elicopter poate transporta până la nouă pasageri.