Procesului fostului preşedinte francez Jacques Chirac va fi reluat luni, la Paris, după ce a fost amânat în martie, relatează BBC News, citat de NewsIn.
Există, însă, îndoieli că procesul se va derula aşa cum a fost planificat, după ce un raport medical a arătat că Chirac, în vârstă de 78 de ani, suferă de pierderi de memorie. În aceste condiţii, el a cerut ca avocaţii săi să primească dreptul să îl reprezinte.
Prieteni ai fostului preşedinte au confirmat că, în ultimele luni, acesta s-a confruntat cu pierderi de memorie care l-au pus în situaţii dificile. Potrivit medicilor, el nu poate oferi răspunsuri de încredere la întrebările despre trecut.
Luni, judecătorul Dominique Pauthe ar urma să discute raportul medical în declaraţiile de deschidere. Printre opţiunile de care dispune magistratul se numără abandonarea cazului, amânarea sa sau cererea unor alte opinii medicale.
Potrivit corespondentului BBC News, există sceptici care spun că argumentele medicale sunt exagerate şi vizează numai să scape familia Chirac de un proces umilitor.
Chirac este primul lider francez judecat după cel de al Doilea Război Mondial.
El este suspectat că, din 1992 până în 1995, a permis ca mai multe persoane care lucrau cu precădere pentru partidul său, RPR (predecesorul UMP, partidul actualului preşedinte Nicolas Sarkozy), să figureze pe statele de plată ale Primăriei Parisului. Cu alte cuvinte, lucrau pentru partid, dar erau plătite din banii Primăriei, adică ai contribuabililor.
Actualul ministru de externe, Alain Juppe, pe atunci mâna dreaptă a lui Chirac, a fost deja condamnat în legătură cu această afacere.
Fostul preşedinte a negat întotdeauna existenţa unui „sistem organizat”.
Devenit personalitatea politică preferată a francezilor după plecarea sa de la Elysee, Jacques Chirac riscă, teoretic, zece ani închisoare şi 150.000 de euro amendă, suspendarea dreptului de vot pe o perioadă de cinci ani şi zece ani de ineligibilitate. În practică, riscul veritabil este pentru fostul preşedinte o pedeapsă cu închisoare cu suspendare şi eventual o amendă. Miza este, prin urmare, mai degrabă simbolică.