21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialProcesul dizolvarii Consiliului Local Bocsa a ajuns la Curtea Constitutionala

Procesul dizolvarii Consiliului Local Bocsa a ajuns la Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala a avut, ieri, pe rol, procesul referitor la clauzele de neconstitutionalitate invocate de consilierii locali din orasul Bocsa, judetul Caras-Severin, in privinta deciziei Prefecturii de a dizolva forul. Oricum, dupa ce au avut o tentativa de a se aduna, la finele lunii noiembrie a anului trecut, in ciuda faptului ca, legal, CL Bocsa nu mai exista, consilierii nu au mai avut ulterior initiative similare.
Primarul orasului, Patriciu Mirel Pascu, a declarat ca, in locul raspunsului lamuritor asteptat de la Prefectura, s-a trezit ca trebuie sa se prezinte la Politia Economica, pentru a raspunde unor intrebari ridicate de o sesizare a Prefecturii, legate de achizitionarea unui buldozer. La termenul de ieri de la Curtea Constitutionala nu s-a prezentat nimeni din partea Primariei.
Pascu sustine ca a trimis doar o intampinare, dar nu se asteapta sa primeasca o solutie mai devreme de o saptamana, in cazul in care Curtea Constitutionala se va pronunta asupra cauzei. „I-am scris si presedintelui Consiliului Judetean, Sorin Frunzaverde, pe care l-am rugat sa solicite un raspuns privitor la felul in care deciziile privitoare la buget se pot lua la nivelul orasului Bocsa, iar astazi voi avea o intalnire cu noua conducere a Prefecturii, pentru a le cere sa confirme posibilitatea primarului de a lua decizii privitoare la bunul mers al activitatii orasului, chiar si fara CL”, a adaugat primarul.
Patriciu Mirel Pascu crede, insa, ca, indiferent cine va conduce Prefectura, probleme vor continua sa existe din cauza unor angajati ai institutiei. Pana cand va primi de la noua conducere raspunsul asteptat de mai bine de trei luni, edilul poate doar sa dea bocsenilor sumele cuvenite ca ajutoare pentru incalzire si cele platite ca venit minim garantat.
Dizolvarea Consiliului Local Bocsa a fost decisa de prefectul liberal al judetului la acea vreme, Gavril Soran, in data de 6 septembrie 2005. Hotararea a fost luata de reprezentantul Guvernului in teritoriu deoarece, timp de trei luni consecutiv, CL nu s-a intrunit, intrucat cei 9 alesi ai Aliantei „D.A.” refuzau sa vina la sedinte.
Sapte dintre consilieri au contestat la Tribunalul Caras-Severin ordinul emis de prefect. Ei au sustinut ca emiterea hotararii de dizolvare a CL se bazeaza pe „goluri legislative”. Acestia sustin ca vinovat de cele intamplate la Bocsa era considerat a fi prefectul Soran.
De cealalta parte, prefectul aprecia atunci ca exista deja o decizie a Curtii Constitutionale care a justificat dizolvarea Consiliului Local, pronuntata la 26 noiembrie 2002. Pana la pronuntarea Curtii Constitutionale, Gavril Soran a renuntat, intre timp, la functia de prefect, astfel ca subprefectul va trebui sa gaseasca o solutie.

Cele mai citite

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...

Rezervele valutare ale României au crescut în septembrie, conform BNR

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au atins 65,78 miliarde euro la 30 septembrie 2024, în creștere față de cele 63,19 miliarde...

Generația de Suflet vs Generația lui Rădoi

Cu cinci ani în urmă ca așa-numita  „Generație de Suflet” să ne scoată în stradă pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European,...
Ultima oră
Pe aceeași temă