-0.9 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialProcesul de la Haga face victime in Ucraina: ministrul de externe, demis

Procesul de la Haga face victime in Ucraina: ministrul de externe, demis

Ministrul afacerilor externe din Ucraina, Vladimir Ogrizko,  a fost demis ieri de Parlamentul de la Kiev din cauza modului in care a condus politica externa a tarii, inclusiv procesul Romaniei cu Ucraina de la Haga privind delimitarea platoului continental al Marii Negre din jurul Insulei Serpilor. Demiterea ministrului de externe ar fi putut surveni si pe fondul afacerii de spionaj in care ar fi fost implicat si atasatul militar al ucrainei la  Bucuresti.
Ministrul de externe spunea, inainte de demitere, ca reprosurile aduse institutiei pe care o conduce precum si sefului statului referitoare la decizia Curtii Internationale de la Haga in procesul cu Romania, „sunt motivate politic si neintemeiate“. Potrivit lui Ogrizko verdictul Tribunalului ONU, care a dat Romaniei 80% din zona disputata cu Ucraina `n platoul Marii Negre, ar fi coincis cu ceea ce Ucraina a cerut iar Romania a refuzat la un moment dat. „Ucraina nu a pierdut nici un centimentru din teritoriul sau national“, a afirmat Ogrizko spunand ca totusi Curtea a recunoscut Insula Serpilor drept insula, „ignorand pretentia istorica a Romaniei asupra acesteia“. Armand Gosu specialist in problemele spatiului ex-sovietic, ne-a explicat ca „Ucraina a pierdut procesul de la Haga pentru ca ceea ce isi propusese sa obtina a fost infirmat de verdictul Curtii“ insa „este vina ucrainenilor ca au cerut atat si nu a lui Ogrizko“.
In sprijinul ministrului de externe avenit agentul Ucrainei la Haga, Vladimir Vasilenko. Acesta a sustinut ca, desi Romania a obtinut 75% din suprafata aflata in litigiu, „din datele prezentate de geologi in teritoriul romanesc s-ar putea sa existe zacaminte de 26 de miliarde de metri cubi de gaze, pe cand in cel al ucrainei – 129 miliarde“. Cu toate acestea, Vasilenko a atras atentia ca aceste zacaminte nu au o valoare strategica deoarece „exploatarea lor depaseste pretul aurului negru situat in zona economica exclusiva“.
In opinia lui Armand Gosu, Ogrizko nu este decat „un tap ispasitor“ deoarece a fost ministru de externe prea putin timp „pentru a putea schimba cursul negocierilor sau pentru a modifica argumentatia depusa de Ucraina la Haga“. Gosu argumenteaza ca demiterea ministrului de externe „tine de jocul politic intern din Ucraina“ si nu este decat „un pretext minunat pentru a-l mai lovi pe presedintele Iuscenko“ deoarece, in Ucraina, ministrul de externe, alaturi de cel al apararii, sunt cei doi membri ai Guvernului numiti de seful statului. De altfel, dupa aflarea deciziei Radei Supreme, Ogrizko a spus ca nu era una „neasteptata“ si ca „de la bun inceput era clar ca politicienii incomozi vor fi inlaturati din componenta Guvernului“. Parlamentul de la Kiev, dominat de aliatii rivalei lui Viktor Iuscenko, Iulia Timosenko, a votat demiterea lui Orizko cu o majoritate de 250 de voturi, cu toate ca pentru aceasta procedura ar fi fost nevoie de numai 226 de voturi.

Cele mai citite

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...
Ultima oră
Pe aceeași temă