9 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialProcesul Caltaboşul, la final. Decebal Traian Remeş îşi află sentinţa pe 17...

Procesul Caltaboşul, la final. Decebal Traian Remeş îşi află sentinţa pe 17 februarie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să se pronunţe pe 17 februarie în dosarul în care DNA i-a trimis în judecată pe foştii miniştri Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram în procesul cunoscut public şi ca „Dosarul Caltaboşul”.

 

Curtea Supremă a finalizat marţi dezbaterile pe fond în procesul în care DNA i-a deferit justiţie pe Decebal Traian Remeş, fost ministru al Agriculturii în Guvernul Tăriceanu, acuzat de trafic de influenţă. Cumpărătorul de influenţă de la Remeş, este un alt fost ministru, dar din perioada CDR, Ioan Avram Mureşan, iar beneficiarul afacerii este omul de afaceri Gheorghe Ciorbă. Cei trei au fost trimişi în judecată încă din 2008, însă procesul a stagnat mult ca urmare a lipsei unor experţi care să facă o expertiză a interceptărilor telefonice. Într-un final procesul s-a judecat ieri, iar Curtea Supremă a decis să amâne pronunţarea pe 17 februarie.

Potrivit DNA, pe 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a primit produse alimentare în valoare de 1.500 RON şi suma de 15.000 Euro de la omul de afaceri Ciorbă, prin intermediul lui Avram Mureşan.

Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei S.C. „Construct Europromt” S.R.L. Certeze (aparţinând fiului lui Ciorbă) la câştigarea a două licitaţii publice pentru amenajări funciare. Remeş trebuia să-i convingă pe funcţionarii însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Râmnicu Vâlcea – structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, să atribuie licitaţia firmei respective.

Ciorbă i-a oferit lui Remeş, prin intermediul lui Mureşan, şi un autoturism de lux  Audi Q7 în valoare de 65.000 Euro, pentru câştigarea licitaţiei de la I.T.R.S.V. Râmnicu Vâlcea.

Mureşan a jucat rolul de intermediar, având la bază relaţia de prietenie cu Remeş, în condiţiile în care cei doi au fost şi colegi în Guvernul României în perioada 1997-2000.

Deoarece infracţiunea de corupţie a fost reţinută în sarcina lui Remeş în calitate de membru al Guvernului României, la data de 7 octombrie 2007, s-a solicitat Preşedintelui României  demararea procedurilor legale în vederea urmăririi penale a ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Ulterior, la data de 16 ianuarie 2008, Preşedintele României a transmis ministrului interimar al Justiţiei cererea privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Decebal Traian Remeş.

În baza acestei cereri, în data de 28 ianuarie 2008 s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de Remeş pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

La data de 10 martie 2008, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului situat în municipiul Baia Mare, aparţinând inculpatului Remeş Decebal Traian, în vederea confiscării sumelor care au reprezentat obiectul infracţiunii de trafic de influenţă.

Cele mai citite

Barometru economic: Majoritatea firmelor din România își îngheață investițiile în 2025

Multe firme din România vor îngheța investițiile în 2025, potrivit unui barometru realizat de Frames pentru Sierra Quadrant. Principalele cauze sunt incertitudinile economice, inflația...

Plata taxelor și impozitelor prin Ghișeul.ro și ROeID: peste 1.600 de instituții și 400 de tipuri de plăți disponibile

Cetățenii pot plăti taxele și impozitele rapid și sigur prin platforma Ghișeul.ro sau aplicația ROeID, a anunțat Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Aplicația centralizează peste...

Două românce vor fi în turul doi la Australian Open 2025, potrivit specialiștilor!

România va fi reprezentată de cinci jucătoare la Australian Open 2025, dar doar două dintre ele sunt favorite să ajungă în turul secund. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă