Multe dintre procesele penale aflate pe rolul instantelor constantene se prelungesc adesea in mod cu totul nejustificat, ajungandu-se adesea in situatia in care unii inculpati scapa de condamnari intrucat faptele lor s-au prescris. Nu mai este deloc ceva neobisnuit ca o judecata pe fond sa ajunga la peste 30 de termene, in conditiile in care intr-o luna exista maximum doua astfel de infatisari. Celeritatea judecatii a ramas doar un concept teo-retic, aproape niciodata transpus in practica. Un rol major in aceasta problema il au si unii avocati, care profita de lejeritatea sistemului si adesea lipsesc in mod nejustificat de la sedintele de judecata. Aceste situatii se intalnesc in special in cauzele penale unde exista aparatori din oficiu, care nu isi dau interesul pentru rezolvarea pozitiva, intrucat considera ca nu au mare lucru de castigat. Procesele fabricate dupa reteta "boala lunga, moarte sigura" isi incep odiseea din momentul in care o persoana suspecta de savarsirea unei infractiuni ajunge in birourile procurorilor.
Pentru ca legea impune obligativitatea asistentei juridice in timpul audierilor, magistratii sunt obligati sa ceara Baroului o lista de aparatori din oficiu. Problema este ca adesea, de pe lista de patru-cinci avocati, nimeni nu raspunde la telefon. Este vorba despre cazuri penale grave, omoruri, violuri sau alte acte de violenta, la care interogarea suspectilor se poate face si la ora 2-3 noaptea. Membri ai Baroului Constanta ne-au declarat ca exista foarte multe situatii (mai bine de zece pe luna) in care procurorii nu pot demara audierile pentru ca nici un avocat din oficiu, aflat pe lista, nu este disponibil. Avocatii din conducere sunt sunati si adesea ei sunt cei care merg la Parchet, pentru ca mai tinerii lor colegi nu sunt de gasit. O situatie similara, chiar daca mai putin grava, se intalneste si in faza de judecata. Multi dintre aparatorii din oficiu lipsesc adesea nejustificat de la termene. Ei profita de o permisivitate a sistemului, stiind ca nimeni nu ii va amenda. Judecatorii nu dispun sanctionarea imediata a avocatului, ci doar fac adrese la Barou, cerand relatii suplimentare privind motivul absentei. Presedinta tribunalului, Doina Draguinea, sustine ca fenomenul nici nu exista si ca absentele sunt mereu justificate. Opinia judecatorului este contrazisa insa de afirmatiile multora dintre avocati si de catre ceea ce se poate observa, cu ochiul liber, la aproape orice sedinta de judecata. Draguinea spune ca problema nu exista pentru ca nu sunt dovezi clare privind "chiulul". De cealalta parte, decanul Baroului, Ionel Hasotti, a declarat: "Luam masuri doar daca suntem sesizati de instante, dar cazurile au fost destul de putine si noi nu am primit astfel de semnale"Asadar, daca instanta nu anunta, Baroul nu ia nici o masura, dandu-le astfel "apa la moara" "faptuitorilor" care stiu ca, oricat de des ar lipsi (din motive care mai de care mai absurde), nu patesc niciodata nimic.
CERCUL VICIOS
Instantele de judecata se feresc sa-i amendeze pe chiulangii si nici nu trimit sesizari la Barou. Institutia lui Hasotti se apara spunand ca nu poate lua masuri daca nu este anuntata de judecatori.
Aceste atitudini conduc la crearea unui cerc vicios de pe urma caruia nimeni nu are de castigat. Poate doar "subiectii", acesti asa-zisi specialisti care isi vad in continuare de treaba, constienti ca un mic chiul nu va fi sanctionat de nimeni. Ei nu se tem nici macar ca vor pierde oficiile, intrucat problema se rezolva in cele din urma, cu o mica atentie data cui trebuie.
Fenomen confirmat
Fenomenul avocatilor chiulangii este confirmat chiar de catre membrii din conducerea Baroului. "Aceasta problema a chiulului este una extrem de serioasa. Primim telefoane noaptea de la procurori care ne spun ca nu poate fi de gasit nici unul dintre avocatii din oficiu aflati pe lista din acea zi. Fie sunam pe altcineva, fie mergem chiar noi, pentru a asigura asistenta juridica. "Av. Apostol Armeanu, consilier al Baroului Constanta