14.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialProcedura de obtinere a unui credit ipotecar pentru construirea unei locuinte ANL

Procedura de obtinere a unui credit ipotecar pentru construirea unei locuinte ANL

In vederea obtinerii unui credit ipotecar pentru construirea unei locuinte prin Agentia Nationala pentru Locuinte trebuie parcursa o serie de etape.
Conform Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, modificata prin Ordonanta de Urgenta nr. 105/2005, pot beneficia de credite pentru construirea unei locuinte prin ANL persoanele fizice cu cetatenie romana, domiciliate in Romania, indiferent de varsta.

Completarea si inregistrarea cererii

ANL, prin intermediul oficiilor postale din tara, pune la dispozitia cetatenilor cererile tip pentru constructia de locuinte prin agentie. Cererea tip cuprinde date de identificare ale solicitantului: numele si prenumele solicitantului; varsta solicitantului; starea civila a solicitantului; adresa, localitatea de resedinta a solicitantului; precizari in legatura cu solicitarea construirii unei locuinte prin ANL (tip imobil – casa sau apartament, numar de camere, localitate). Cererile tip completate de solicitanti se transmit catre ANL prin posta, recomandat cu confir-mare de primire. ANL inregistreaza toate cererile primite, in ordinea sosirii lor. In momentul pregatirii unui amplasament pentru ofertare, oferta este prezentata solicitantilor pentru construirea unei locuinte prin ANL. Mai multe informatii despre amplasamentele ANL sunt prezentate pe site-ul agentiei si la sediul ANL. Solicitantii care accepta oferta prezentata primesc o adresa catre una dintre bancile finantatoare in vederea intocmirii dosarului de solvabilitate.

Listele de prioritati

O data cu adresa de intocmire a dosarului de solvabilitate, solicitantii mai primesc o declaratie care trebuie autentificata la notariat. Aceasta cuprinde datele personale ale solicitantului, in baza careia se acorda un punctaj necesar pentru repartizarea locuintei. Dupa intocmirea dosarelor de solvabilitate si analizarea acestora, bancile transmit catre ANL certificatele de solvabilitate ale solicitantilor de credit. Solicitantii de credit transmit agentiei declaratia completata si autentificata la notariat.
Pentru solicitantii care au certificate de solvabilitate si declaratia autentificata transmisa catre ANL se intocmesc listele de prioritati in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut de catre fiecare solicitant.
Solicitantii sunt invitati la contractare in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut.
Primul contract semnat de catre beneficiar cu ANL este contractul de mandat. Impreuna cu contractul de mandat solicitantul primeste si comunicarea catre banca in vederea obtinerii ofertei ferme de creditare.
Oferta ferma de creditare trebuie transmisa agentiei pentru programarea solicitantului la semnarea contractului de construire. La primirea ofertei ferme de creditare, beneficiarul locuintei trebuie sa ateste existenta sumei necesare depunerii avansului.

Intabularea si contractul de ipoteca

Contractul de construire se semneaza de catre beneficiarul locuintei si se intabuleaza in forma autentica. Dupa intabularea in forma autentica a contractului de construire, beneficiarul locuintei se prezinta la banca in vederea semnarii contractului de credit ipotecar si a contractului de ipoteca.
Contractul de credit ipotecar se semneaza de catre beneficiarul locuintei si banca finantatoare. O data cu semnarea contractului de credit ipotecar se semneaza si contractul de ipoteca, prin care beneficiarul de credit ipotecheaza locuinta in favoarea bancii finantatoare pana la rambursarea integrala a creditului. Beneficiarul incheie la acest moment si o polita de asigurare a locuintei.
Dupa parcurgerea acestor etape, ANL da ordinul de incepere a lucrarilor pentru construirea locuintei. In contractul de construire se prevede un termen de 24 de luni pentru finalizarea locuintei, termen care incepe sa curga de la emiterea ordinului de incepere a lucrarilor.

Cele mai citite

Fidelis răsplătește solidaritatea: Tranșă dedicată celor care salvează vieți

Donatorii de sânge primesc un punct procentual în plus la dobândă și un prag de subscriere de zece ori mai mic Ministrul de Finanțe, Marcel...

A bătut doi copii nevinovați. A crezut că aceștia i-au bătut la ușă ca să-l agaseze

Un bărbat din Brad, județul Hunedoara, a fost deranjat de doi copii care i-au bătut la ușă și a decis să le aplice o...

Scădere semnificativă a înmatriculărilor de autoturisme în România în septembrie: Dacia, declin de peste 33%

Înmatriculările de autoturisme din România au scăzut din nou în septembrie, continuând tendința de declin marcată și în luna precedentă. România a înregistrat doar 8.975...
Ultima oră
Pe aceeași temă