Manastirea Probota, cu hramul „Sfantul Nicolae”, se afla la marginea satului omonim, din comuna Dolhasca, judetul Suceava. A fost ctitorita de Petru Rares intre 1530 si 1550.
Istoria ei este insa mult mai veche, inca din vremea lui Petru I Musat, care a ridicat in apropiere o biserica de lemn, tot cu hramul „Sfantul Nicolae”. Apoi, Alexandru cel Bun a construit mai la vale o biserica de zid, cu acelasi hram, unde Stefan cel Mare a inmormantat-o pe mama sa, Oltea, calugarita sub numele de Maria.
Biserica, zugravita in 1532, a fost aleasa de Petru Rares ca necropola domneasca, voievodul inzestrand-o cu vesminte, argintarie, carti si mosii. In partea de miazanoapte el a ridicat o Casa Domneasca din piatra, apoi, pana in 1550, zidurile de incinta, turnurile, chiliile si trapeza. Dar, pana la domnia lui Vasile Lupu, care a reparat-o, manastirea decazuse.
Pictura, in culori foarte calde, a fost executata in 1532, restaurata in 1844 si dupa 1990, chiar sub egida UNESCO. Se remarca tabloul votiv, cu familia lui Petru Rares. Pictura exterioara s-a degradat in timp, dar inca mai pot fi admirate destule scene religioase. Deasupra mormintelor din gropnita al lui Petru Rares si al doamnei sale, Elena, se afla lespezi de marmura, cioplite cu o inalta maiestrie.
Beciul medieval din curte a fost restaurat si este vizitabil. In manastire se afla si un mic muzeu cu exponate rezultate din cercetarile arheologice. Manastirea este de maici. In 1959 a fost desfiintata, iar in 1990 a fost reinfiintata, resfintindu-se in iunie 2001.
Din pacate pentru acest monument istoric de importanta mondiala, soselele care duc la el sunt cumplite. Pe astfel de drumuri mergem catre Uniunea Europeana?