Cinci primarii din judetul Iasi vor angaja cate un expert local care urmeaza sa se ocupe de problemele cu care se confrunta comunitatile de romi.
Prefectura Iasi a desemnat ieri cele cinci primarii care vor incheia contracte cu un expert local in problemele comunitatilor de romi. Este vorba de localitatile Grajduri, Mironeasa, Dolhesti, Stolniceni-Prajescu si Miroslava. "Au fost alese comunele care au o puternica comunitate a romilor si ai caror primari si-au aratat disponibilitatea pentru a oferi conditiile necesare implementarii acestui proiect", a declarat Victorel Lupu, prefectul judetului Iasi. Proiectul "Reteaua nationala a expertilor romi" demarat ieri la Iasi este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) – Fondul Social European, judetului Iasi fiindu-i alocata suma de 300.000 de lei. "Acest proiect isi propune angajarea expertilor locali romi in primarii si timp de doi ani acestia vor fi platiti din proiect; totodata, acestora li se va mobila si utila biroul pe care primaria il va pune la dispozitie.
Primariile ce au fost selectate sunt dintre cele care au raspuns afirmativ acestei oferte si care s-au angajat ca dupa finalizarea proiectului sa preia expertul local, angajandu-l pe o perioada nedeterminata", a precizat Margareta Hertanu, consilierul pentru romi al prefectului judetului Iasi. Primarii au pareri impartite despre eficienta acestui proiect. "Noi avem nevoie de asa ceva. La Grajduri este una dintre cele mai mari si mai bogate comunitati de romi din Iasi. Speram ca prin acest expert sa putem rezolva, in primul rand, problemele legate de respectarea ordinii si linistii publice, dar si convingerea cetatenilor din aceasta etnie sa se supuna regulamentelor in privinta taxelor si impozitelor.
Mai mult, vom incerca sa implementam un proiect mai vechi al primariei noastre de a face pentru toti cetatenii acestei etnii documente de identitate. Vom pune la dispozitia expertului un birou la primarie si din banii alocati vom achizitiona aparatura necesara", a precizat Constantin Zanfirache, primarul comunei Grajduri, unde traiesc peste 2.500 de cetateni de etnie roma. Problema saraciei comunitatii de romi din Mironeasa a determinat-o pe primarul Elena Curcudel sa accepte implementarea acestui program. "Spre deosebire de Ciurea sau Grajduri, la noi romii sunt extrem de saraci. Voi incerca alaturi de expertul pe care-l vom angaja sa punem la punct proiecte de sine statatoare pentru sprijinirea acestei comunitati", spune primarul. Comunitatea roma de la Mironeasa ajunge la peste 1.500 de oameni. Expertul rom va fi platit cu 10 milioane lei vechi pe luna.