Deşi comparativ cu statele UE, am înregistrat una dintre cele mai mari scăderi ale lucrărilor de construcţii, acest sector, alături de cel al serviciilor, contribuie la creşterea economică. Semnalul de alarmă vine dinspre industrie, unde rezultatele sunt îngrijorătoare.
Lucrările în construcţii au luat un avans de 6,7% pe prima lună a acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă, comparativ cu decembrie 2015, construcţiile au scăzut cu 6,4%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Astfel, pe obiecte de construcţii, cea mai mare creştere s-a înregistrat la clădirile rezidenţiale cu 11,4%, urmată de clădirile nerezidenţiale cu 8,2% şi de construcţiile inginereşti cu 3,9%.
Însă, comparativ cu celelalte ţări din blocul comunitar, în luna ianuarie, comparativ cu decembrie, România a avut al doilea mare declin al lucrărilor de construcţii, de -6,4%, după Ungaria, care a înregistrat o scădere de -13%. În rândul statelor membre, lucrările de construcţii au înregistrate cele mai mari creşteri în Franţa (7,3%), Germania (7%) şi Spania (2,6%), aşa cum rezultă din datele Oficiul European de Statistică (Eurostat). La nivelul Uniunii Europene, lucrările de construcţii au crescut în ianuarie cu 1,6%, iar în zona euro s-a înregistrat un avans de 3,6%.
„În luna ianuarie a fost o creştere faţă de perioada similară a anului trecut. Comparativ cu luna decembrie a fost într-adevăr o scădere, dar dacă ne uităm pe componente e doar l cu a construcţiile inginereşti care sunt legate strâns de investiţiile publice. Explicaţia – în noiembrie şi decembrie s-au cheltuit sume importante pentru investiţii publice, Guvernul încercând astfel să salveze fondurile europene, dar şi cele de la buget, fiindcă se încheia exerciţiul bugetar. Investiţiile în mediul privat creşteau de ceva timp, însă nu foarte rapid”, a explicat, pentru România liberă, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Dumitru spune că acest sector este un barometru pentru economie, iar ritmul de creştere a fost unul susţinut, construcţiile crescând şi în ianuarie faţă de anul trecut cu peste 6%. „Sectorul construcţiilor este unul extrem de volatil, însă e o tendinţă de creştere. Este peste creşterea economică. Însă, nu putem trage concluzia că economia merge strună. Sunt sectoare care merg bine, cum ar fi construcţiile şi serviciile, şi unele care trag economia în jos, cum este industria. Faptul că avem o deteriorare a activităţii industriale ar trebui să ne îngrijoreze”, arată preşedintele Consiliului Fiscal. Astfel, serviciile au crescut pe fondul reducerii taxelor pe consum, o treime dintre acestea fiind reprezentate de vânzările cu amănuntul. Acestea au crescut foarte mult, cu 13-15% în volum. „Dacă ne uităm la sustenabilitatea creşterii economice, faptul că industria are o evoluţie slabă, este un motiv de îngrijorare. Această evoluţie nesatisfăcătoare este influenţată de cererea externă care este în scădere fiindcă zona euro nu are un ritm susţinut de creştere, iar statele non UE, cum ar fi Turcia, unul din partenerii importaţi ai României, se confruntă cu probleme economice”, detaliază Ionuţ Dumitru.
De asemenea, Ucraina are mari probleme economice, care ne afectează indirect pe canalele comerciale, iar China trece prin momente dificile, şocul fiind resimţit în întreaga lume, inclusiv în România prin intermediul principalului nostru partener economic, Germania, ale cărei exporturi sunt legate de China.
Cifră: 5% din exporturile României se îndreaptă spre Turcia, ţară care se confruntă cu probleme economice serioase
„Sectorul construcţiilor este unul extrem de volatil. Acum este peste creşterea economică. Însă, nu putem trage concluzia că economia merge strună”. Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal