Spectatorii sunt invitaţi la concerte şi ateliere de mânuirea spadei, olărit, cioplit, iconografie şi pictură heraldică pe scut de lemn.
La sfârşitul acestei săptămâni va avea loc la Cetatea Enisala Pro Istoria Fest, festival organizat de Asociaţia Star Education, condusă de Zoli Toth. Festivalul va debuta cu o paradă medievală prin care organizatorii încearcă reînvierea spiritului genovez al vechii cetăţii Enisala. Sâmbătă şi duminică sunt programate două concerte, festivalul fiind definit de organizatori ca „un eveniment care pune muzica prezentului în slujba trecutului”.
Sâmbătă seara vor urca pe scenă Zurli, Corina, Foişorul de Folk, Anna Lesko şi Holograf, iar duminică Vunk şi Elena Gheorghe şi trupa Sistem. Mai sunt programate recitaluri de muzică medievală, concerte folclorice susţinute de ansambluri dobrogene, dar şi un laser şhow şi un foc de artificii. Atât la Babadag, cât şi la Enisala, vor avea loc ateliere de creaţie pentru copii, de la mişcare scenică şi spadă, cioplit şi olărit, teatru şi dans, tir şi tras cu arcul, la o şcoală de iconografie şi heraldică, respectiv pictură pe scut de lemn. Nu vor lipsi nici atelierele pentru adulţi: aruncarea cuţitelor, mânuirea spadei şi a sabiei şi trânta, lupta romanească.
„Suntem bucuroşi să continuăm şi în 2012 seria evenimentelor ce promovează cetăţile medievale româneşti şi să oferim publicului ocazia de a cunoaşte istoria poporului român, şi, în egală măsură, de a se bucura de valorile prezentului, prin artiştii şi muzicienii consacraţi de pe scena festivalului. Pro Istoria Fest este unul dintre cele mai dragi proiecte ale noastre, datorită acestui obiectiv îndrăzneţ: de a da un nou suflu acestor locuri încărcate de istorie, astfel încât acestea să redevină puncte de atracţie pentru cât mai mulţi din locuitorii României şi nu numai”, a declarat Zoli Toth, membru al trupei Sistem şi organizator al Pro Istoria Fest.
Festivalul a debutat în septembrie 2011 la Curtea Domnească de la Târgovişte. Au urmat apoi, în octombrie 2011, Cetatea lui Vlad Ţepeş de la Poenari şi Cetatea Râşnov. Cele trei evenimente au adunat peste 40.000 de spectatori. Alte locaţii vizate de organizatori sunt Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul Goleşti, Sighişoara şi Sarmisegetusa.