Doi parlamentari PD de Arad au donat partidului din care fac parte mai multi bani decat au declarat ca au castigat in anul 2004. Astfel, un raport al Asociatiei „Pro Democratia” (APD) releva ca deputatul Constantin Igas a dat, anul trecut, organizatiei judetene a formatiunii politice din care face parte suma de 250 milioane de lei, cu toate ca, potrivit declaratiei de avere a acestuia, el a castigat in 2004 doar 80,3 milioane de lei. La aceasta suma au mai fost adaugate 82,2 milioane lei ca alte venituri.
La randul sau, senatorul democrat Nicolae Iotcu a contibuit la bugetul partidului cu 200 milioane de lei, in timp ce venitul obtinut de acesta anul trecut este de doar 68,7 milioane lei, la care se adauga 50,4 milioane de lei din alte surse altele decat cele obtinute de parlamentar.
Conducerea APD sustine ca in aceste cazuri este vorba de falsuri in listele persoanelor care au facut donatii partidelor in 2004, incercandu-se, astfel, ascunderea identitatii adevaratilor donatori. Pentru clarificarea situatiei, reprezentantii asociatiei au solicitat Curtii de Conturi sa cerceteze posibilele falsuri din listele de donatori ai partidelor politice si sa ia masurile necesare in cazul in care constatarile APD se dovedesc adevarate.
Cei doi parlamentari au sustinut ca ei nu considera ca in acest caz au incalcat legea, iar banii dati partidului au fost adunati pe parcursul mai multor ani. „Asociatia "Pro Democratia" nu a tinut cont ca sunt casatorit si are si sotia mea venituri, care sunt trecute in declaratia de avere. Am 15 ani lucrati in cu totul alte domenii, iar banii i-am facut inainte de acest an. Banii sunt ai mei si nu i-am facut din momentul in care am ajuns demnitar”, a declarat Iotcu.
La randul sau, Igas a afirmat ca banii pe care i-a dat la partid provin de la doua surori pe care acesta le are stabilite in Germania. „Am doua surori in Germania care s-au bucurat foarte tare cand le-am spus ca voi candida pentru un loc in Parlament. Atunci, ele mi-au trimis 5.000 de euro pentru a ma ajuta. Se poate verifica la banca transferul de bani. In plus, am obtinut bani si din vanzarea unui autoturism proprietate personala”, a adaugat deputatul.
Conform celor declarate de reprezentantii APD, declaratiile de avere completate recent de parlamentari ridica mari semne de intrebare generate de contradictia care exista, in multe cazuri, intre sumele declarate de acestia ca venituri realizate in 2004, si banii cu care aceleasi persoane apar in listele de donatori ai partidelor politice, in acelasi an, asa cum au fost ele publicate in Monitorul Oficial al Romaniei. „Cel mai grav lucru este faptul ca, asa cum au recunoscut deja o parte dintre oamenii politici care apar in listele de donatori cu sume neacoperite de propriile venituri, nu ei sunt aceia care au facut, de fapt, donatiile respective. Avem de-a face, asadar, cu falsuri in listele persoanelor care au facut donatii catre partidele politice pe parcursul anului 2004, falsuri apartinand celor care au intocmit si publicat listele respective in numele partidelor. Este evident ca, prin aceste falsuri, nu s-a urmarit altceva decat ascunderea identitatii adevaratilor donatori, fie din motive ce tin de refuzul acestora de a fi cunoscuti, fie din dorinta de a "masca" donatii care depasesc plafonul maxim permis de lege (560 milioane pentru anul 2004), prin prezentarea donatiilor respective ca fiind realizate de mai multe persoane”, se arata intr-un comunicat al APD.