-2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialPrivilegiatii pot cumula pensia si salariul de stat

Privilegiatii pot cumula pensia si salariul de stat

» Cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale pot cumula in continuare pensia cu salariul, alaturi de parlamentari, presedinte, membrii CSM, consilierii Curtii de Conturi si Avocatul Poporului.

» Magistratii si parlamentarii sunt cei mai criticati pentru modul in care isi stabilesc singuri privilegii. Acum, ei raman deasupra unei legi restrictive pentru bugetarii de rand. Expertii spun ca gestul Curtii este "o speculatie inadmisibila", care apara interesele privilegiatilor.

In motivatia deciziei ca legea reorganizarii unor autoritati publice, pe care guvernul Boc si-a angajat raspunderea, respecta Constitutia, cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale au strecurat si o exceptie care ii transforma, alaturi de alte cateva categorii profesionale restranse, in "privilegiatii privilegiatilor". Capitolul al patrulea din legea reclamata la Curte de PNL se refera la cumulul pensiei cu salariul, care este interzis bugetarilor. Cei noua judecatori au dat urmatorul verdict in legatura cu acest capitol contestat: este legal din punct de vedere constitutional, dar numai daca nu vizeaza "persoanele pentru care durata mandatului este stabilita expres in Constitutie". Persoanele la care fac referire judecatorii sunt, conform legii fundamentale, ei insisi. Lor li se adauga parlamentarii, presedintele tarii, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Avocatul Poporului si consilierii Curtii de Conturi. Astfel, aceste persoane vor putea cumula in continuare pensia si salariul.

 

In acelasi timp, alte categorii care sunt numite sau alese pe o perioada fixa, precum procurorii-sefi, membrii Consiliului National al Audiovizualului, seful Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prefectii, primarii sau presedintii de consilii judetene nu se bucura de aceste privilegii, din simplul motiv ca mandatul functiilor lor nu este trecut explicit in Constitutie. Laura stefan, expert anticoruptie al Societatii Academice din Romania, ne-a spus ca "este greu de explicat din punct de vedere juridic aceasta decizie a Curtii Constitutionale, care arata inca o data ca reformarea este acceptabila in masura in care nu loveste in interesele privilegiatilor". Avocatul Gheorghe Piperea, profesor de drept la Universitatea din Bucuresti, este si mai transant: "Este o speculatie inadmisibila. Mandatul este un lucru, contractul de munca ce iti da calitatea de salariat este altul".

 

Laura Stefan sustine ca decizia Curtii pare si mai grosolana, in conditiile in care "persoanele care sunt exceptate de la prevederea privind cumulul pensiei cu salariul  nu sunt persoane prost platite in sistemul public, ci se afla in varful esalonului salarizarii". Piperea observa ca s-a ajuns din nou ca acele categorii "cele mai criticate pentru privilegii sa fie favorizate" si ca totul pare un troc. Cei mai multi judecatori de la Curtea Constitutionala sunt pensionari si numiti acolo de politicieni, iar decizia lor vizeaza acordarea unui privilegiu chiar politicienilor. "Daca esti intr-un post de demnitate publica si intre timp esti si pensionar, nu inseamna ca trebuie sa ai neaparat contract de munca", mai spune Piperea. In plus, Laura stefan spune ca si cealalta varianta este posibila: plata pensiei unei persone care ocupa o functie al carei mandat e precizat in Constitutie ar putea fi suspendata pe durata acestuia si reluata apoi dupa incetarea mandatului.

Privilegiul strecurat in aceasta decizie nu este singurul pe care judecatorii de la Curtea Constitutionala si l-au acordat. In motivatia unei alte decizii, in care stabilesc ca legea salarizarii unitare respecta Constitutia, ei au stabilit ca le este permis si cumulul de functii, lucru interzis celorlalti bugetari. Alaturi de cei noua judecatori, se vor bucura de privilegiul cumulului de functii si judecatorii obisnuiti, procurorii, Avocatul Poporului sau consilierii Curtii de Conturi. "Legiuitorul ordinar nu poate sa limiteze cumulul de functii in acele situatii in care chiar textul Constitutiei prevede o atare posibilitate", si-au argumentat decizia cei noua de la Curtea Constitutionala. Gheorghe Piperea ne-a explicat ca decizia nu putea fi alta, pentru ca in Constitutie scrie explicit ca aceste categorii pot fi in acelasi timp si cadre didactice.

Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă