29.2 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialPrivatizarea Sidex - de ce au ajuns sindicaliştii în Chicago

Privatizarea Sidex – de ce au ajuns sindicaliştii în Chicago

„România liberă” – ediţia de SE continuă seria dezvăluirilor legate de privatizarea fostului combinat Sidex, care a avut loc în urmă cu zece ani.

 

După ce pe 12.11.2000 Ion Iliescu declara la mitingul electoral de la Galaţi că cei de la ISPAT au solicitat sprijinul său şi al PDSR pentru preluarea Sidex la privatizare, iar el că le-a recomandat să se înţeleagă cu sindicatele şi conducerea, reprezentanţii Lakshmi Mittal au abordat foarte direct recomandarea lui Iliescu. Au invitat pe cinci dintre membrii Biroului Permanent al Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor (FSS), de pe platforma Sidex să facă o vizită în SUA, în perioada 17-25 decembrie 2000.

Preşedintele FSS, Maricel Oancea şi ceilalţi lideri sindicali, Stănică Enache, Mircea Paşală, Mircea Palade şi Marin Gugiuman, au vizitat un combinat al ISPAT din Chicago, pentru a observa condiţiile de lucru.

Telefoanele nu mai sunau

Cei cinci sindicalişti au fost atât de absorbiţi de această vizită, încât le-au dat motive de îngrijorare celor de acasă. Deşi li se dăduseră telefoane triband, nu răspundeau cu nici un chip la telefon, aşa că timp de vreo câteva zile s-a crezut că li s-a întâmplat ceva rău. În septembrie 2000, liderii sindicali făcuseră o vizită similară la altă companie interesată de preluarea Sidex trustul Marcegaglia (Italia), reprezentat pe atunci la Galaţi de patronul Metaltrade, Corneliu Găvăneanu. După vizita la Marcegaglia, sindicaliştii de la FSS fuseseră încântaţi, dar după vizita la Chicago au fost de-a dreptul extaziaţi. La sfârşitul lui ianuarie 2001, după ce PDSR venise la putere şi LNM achitase garanţia, liderul FSS Marin Gugiuman declara: „E un moment istoric pentru Sidex, sper să iasă bine”, iar preşedintele CA, Dan Nicolae Şoiman exclama „să dea Dumnezeu să ţină, pentru că este soluţia cea mai bună”. Aşadar, înţelegerea cu sindicatele şi conducerea, recomandată de Iliescu, era bifată.

Multe intenţii, o singură ofertă

Au depus scrisori de intenţie pentru preluarea Sidex, trusturile Marcegaglia SPA (Italia), Erergli Demir Celik Fabrikalari Tas (Turcia), Tata International Ltd (India) şi ISPAT, în consorţiu cu Balli Steel din Anglia. Pe ultima sută de metri şi-au anunţat intenţia a participa în cursa pentru acţiunile Sidex şi un consorţiu format din Glencore, Metanef SA Focşani, al cărui patron era Ştefan Mărgineanu – una din casele de comerţ care lucra cu Sidex, Grivco, a lui Dan Voiculescu, şi Metalexportimport Galaţi, a lui Corneliu Găvăneanu. Despre toţi trei au fost vehiculate informaţii referitoare la colaborarea, cu carte de muncă sau fără, cu Securitatea sau SIE. În cursa pentru Sidex a rămas numai ISPAT, care a depus o ofertă concretă.

Oferta Usinor

Şi-a anunţat interesul pentru Sidex şi trustul Usinor, care dorea să preia 20% din acţiunile Sidex şi managementul combinatului pentru o perioadă de 2 ani, urmând ca după redresarea combinatului să preia şi restul acţiunilor deţinute de FPS. Managementul privat propus de Usinor era o ofertă notabilă pentru statul român, dacă ţinem cont de faptul că Sidex a trecut pe profit în aprilie 2002, după 6 luni de management privat. În timpul negocierilor dintre comisia guvernamentală condusă de Ovidiu Muşetescu şi reprezentanţii ISPAT, Guvernul Năstase a anunţat schimbarea unor date din caietul de sarcini, printre care conversia datoriilor bugetare ale Sidex către Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii şi Casa Naţională de Sănătate într-un pachet de acţiuni al cărui preţ urma să fie negociat separat. Usinor a contestat procedura şi a cerut reluarea privatizării Sidex.

Pus la punct cu Garda Financiară

Pe 25 iunie 2001, senatorul PNL Paul Păcuraru anunţa că Usinor a cerut reluarea privatizării printr-o adresă depusă la cabinetul premierului Adrian Năstase. Păcuraru cerea la rândul lui acest lucru, pentru că reluarea privatizării în condiţiile existenţei mai multor oferte ar fi benefică. Chiar a doua zi după declaraţiile senatorului, comisarii Gărzii Financiare Galaţi au descins la sediul firmei Eurocom SA, firma la care senatorul PNL deţinea 25% din acţiuni. în scopul descoperirii unor nereguli în comerţul cu laminate şi benzen de la Sidex efectuat de Eurocom.

Cele mai citite

Interzicerea motoarelor cu combustie internă din 2035 ar putea provoca o criză gravă în industria auto europeană

Ministrul italian al industriei avertizează asupra riscurilor interzicerii motoarelor cu combustie internă din 2035, cerând revizuirea planurilor din cadrul "Green Deal", relatează Financial Times. Adolfo...

Ciucă dă iar cu măciuca

Prezent la o reuniune a organizației femeilor liberale (la care avem informații că Rareș Bogdan n-ar fi participat), ostașul-poștaș aflat în slujba Cotroceniului...

Iohannis nu a fost informat din timp de inundațiile din sudul Moldovei

Este problematic că mulţi n-au avut niciun fel de avertizare din partea autorităţilor la ultimele inundaţii, a declarat miercuri, la New York, preşedintele României,...
Ultima oră
Pe aceeași temă