9 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialPrivatizarea circumscriptiilor veterinare, un fiasco

Privatizarea circumscriptiilor veterinare, un fiasco

» 41 de puncte sanitar- veterinare cu bunuri din judetul Constanta asteapta de ani buni sa fie vandute.
» Nu s-au formulat decat cinci scrisori de intentie si in doar doua cazuri s-a inceput negocierea.

Constanta se numara printre judetele cu cele mai multe circumscriptii sanitar-veterinare nevandute. Eforturile Agentiei Domeniilor Statului de a scapa de acest patrimoniu s-au soldat cu un esec rasunator. Cauzele principale sunt lipsa de comunicare dintre autoritati si potentialii cumparatori, dezinteresul aratat de majoritatea doctorilor veterinari fata de o afacere cu statul si disparitia activitatilor de crestere a animalelor din mediul rural. Doctorii spun ca deplasarea la sate devine rentabila numai daca numarul de animale in zona unde se asigura serviciul medical este de cel putin 1000. Pentru cateva sute de capete nimeni nu se mai deranjeaza. In ceea ce priveste o eventuala migratie a medicilor la sate, este greu de crezut ca un doctor va ceda confortul unui oras pentru un dispensar paraginit si asta fara sa mai luam in calcul problema locuintei personale. Tocmai de aceea vanzarea circumscriptiilor este aproape imposibila. O parte a veterinarilor a preferat sa-si deschida unitati medicale in propriile locuinte sau in spatii inchiriate in zone rurale aflate la distanta mica de orase, insa numarul lor este mic si acest lucru nu poate decat sa agraveze problema privatizarilor nereusite la ADS. 2008 prinde judetul cu 41 de circumscriptii detinatoare de bunuri neprivatizate, una vanduta, cinci scrisori de intentie si doua negocieri pentru preluarea unor locatii.

Isi vor terenurile inapoi
Reprezentantii autoritatilor locale nu vad cu ochi buni vanzarea circumscriptiilor. Unii primari nu considera legala privatizarea si doresc ca terenurile si cladirile sa iasa de sub jurisdictia statului si sa se intoarca in administrarea autoritatilor locale. "Ar trebui ca aceste cabinete sa intre in patrimoniul localitatilor. Legea aceasta a fost facuta pentru a servi niste interese. In cazul comunei Independenta, circumscriptia se afla in fostul CAP. Sunt 200 de metri patrati, suprafata cu mult peste nevoile unui cabinet veterinar. Am fi putut folosi suprafata suplimentara in interesul comunitatii." a precizat Cristea Gascan, primarul comunei Independenta. Acesta a adaugat ca in cazul in care medicul care a cumparat circumscriptia nu presteaza servicii de calitate sau pur si simplu nu mai vine la program, nu exista nici o modalitate pentru a rezolva problemele satenilor. In plus, un alt doctor are sanse zero sa lucreze in comuna in cazul in care  spatiul sanitar veterinar a fost deja cumparat. In inventarele comunei Independenta figureaza peste 900 de vaci, 3000 de oi si 1000 de capre, localitatea fiind din punctul de vedere al cresterii animalelor una dintre cele mai dezvoltate din judet.

2008, anul sperantelor
Noile norme europene privind cresterea animalelor resusciteaza activitatile veterinare in mediul rural. Obligativitatea proprietarilor de a inregistra animalele si tratamentul acestora sunt, cel putin din punct de vedere teoretic, doua elemente care ar trebui sa creasca interesul medicilor veterinari de a lucra la sate. Pana la sfarsitul anului mai sunt, insa, doar cateva saptamani, timp in care nu se mai poate face nimic pentru reluarea licitatiilor. 2008 ar putea fi anul renasterii medicinii veterinare in mediul rural, bineinteles, numai daca in cele din urma ADS reuseste sa vanda circumscriptiile veterinare sau autoritatile locale i-ar putea convinge pe doctori sa se mute la sate. Din pacate, cel putin in cazul judetului Constanta, ADS nu s-a prea omorat cu vanzarile de active din domeniul agricol. si cum cateva zeci de circumscriptii care nu valoreaza cine stie ce din punct de vedere imobiliar nu inseamna nimic in comparatie cu peste o suta de foste IAS, fabrici si intreprinderi de reparatii neprivatizate in judet, care continua sa genereze datorii de ordinul miliardelor si dau batai de cap institutiilor de stat responsabile cu privatizarea, sunt sanse ca in urmatoarele 12 luni sa nu se intample nimic notabil.

» Tratamente scumpe

Pretul unei injectii, vaccin sau tratament incepe de la 10 lei si creste in functie de diagnostic si medicatie. Crescatorii de animale sunt in marea lor majoritate oameni saraci si nu au de unde plati. La polul opus stau proprietarii animalelor de companie, care sunt dispusi sa scoata din buzunar milioane de lei vechi pentru tratarea cainilor si pisicilor.

»Meserie nerentabila

"Licitatiile ori nu se tin, ori se tin dar nu aflam in timp util despre ele. Majoritatea circumscriptiilor veterinare din mediul rural se afla intr- o stare avansata de degradare si necesita investitii." a declarat Catalin Sebastian, medic veterinar. Mai mult decat atat doctorul a precizat ca deplasarile in judet prezinta costuri mari si, in conditiile in care numarul animalelor a scazut, nu mai este rentabil sa faci tratamente la sate.

Cele mai citite

Un nou caz „Bricheta” în Bundesliga! Union Berlin pierde la „masa verde” după un incident grav

Meciul Union Berlin - Bochum, disputat pe 15 decembrie în runda #14 din Bundesliga, a fost decis la „masa verde” în favoarea oaspeților, după...

Controalele ITM în 2025: domenii vizate și ce trebuie să știe companiile

Inspecția Muncii va avea o agendă complexă în 2025, concentrându-se pe respectarea legislației muncii și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Printre principalele obiective se numără identificarea...

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană avertizează asupra riscurilor de zbor deasupra Rusiei

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană (EASA) a emis vineri un nou „buletin de securitate cu privire la zonele de conflict,” recomandând companiilor aeriene să...
Ultima oră
Pe aceeași temă