12.8 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialPrioritatea USL dupฤƒ alegeri: anihilarea Curลฃii Constituลฃionale

Prioritatea USL dupฤƒ alegeri: anihilarea Curลฃii Constituลฃionale

USL a anunลฃat deja cฤƒ, imediat dupฤƒ alegerile parlamentare din 9 decembrie, anul acesta, când – susลฃine Uniunea Social-Liberalฤƒ – va avea majoritate absolutฤƒ în Parlament, va modifica Constituลฃia în aลŸa fel încât o hotฤƒrâre a Curลฃii Constituลฃionale sฤƒ poatฤƒ fi încฤƒlcatฤƒ cu votul a douฤƒ treimi din parlamentari.

Spre exemplu, ieri, CCR a dat decizia cฤƒ Senatul trebuie sฤƒ aplice hotฤƒrârea judecฤƒtoreascฤƒ definitivฤƒ ลŸi executorie a Înaltei Curลฃi de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie, prin care Mircea Diaconu nu mai era senator deoarece a fost descoperit de ANI cฤƒ este incompatibil, stare consfinลฃitฤƒ de o hotฤƒrâre definitivฤƒ a Înaltei Curลฃi de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie.

Pânฤƒ la aceastฤƒ decizie a CCR, Senatul a refuzat sฤƒ aplice hotฤƒrârea Înaltei Curลฃi, substituin-du-se practic Justiลฃiei. Or, dacฤƒ s-ar fi aplicat proiectul de Constituลฃie pregฤƒtit de USL, Senatul putea, cu voturile a douฤƒ treimi din parlamentari, sฤƒ nu respecte decizia CCR, deci nici hotฤƒrârea judecฤƒtoreascฤƒ. De altfel, printr-o astfel de modificare a Constituลฃiei, Parlamentul poate refuza punerea în aplicare inclusiv a unei hotฤƒrâri judecฤƒtoreลŸti, chiar dacฤƒ ar fi vorba de o condamnare penalฤƒ, spun specialiลŸtii.

Subordonarea CSM

USL a fฤƒcut ลŸi capitole de proiecte de legi prin care vrea subordonarea Consiliului Superior al Magistraturii Parlamentului, în aลŸa fel încât aceastฤƒ instituลฃie, care acum asigurฤƒ independenลฃa Justitiei, sฤƒ nu mai poatฤƒ reclama încฤƒlcarea/nerespectarea legilor la CCR, ci doar la Parlament, care va lua deciziile finale, spun surse din Ministerul Justiลฃiei.

În proiecte ar exista ลŸi modificฤƒri ce vizeazฤƒ Ministerul Public (inclusiv Direcลฃia de Investigare a Crimei Organizate – DIICOT ลŸi DNA) ลŸi Inspecลฃia Judiciarฤƒ, care acum este independentฤƒ, dar funcลฃioneazฤƒ pe lângฤƒ CSM.

Potrivit proiectelor USL, Ministerul Public (adicฤƒ Parchetele, DIICOT, DNA) va avea dublฤƒ subordonare: va fi subordonat atât ministrului Justiลฃiei, care poate ordona anchete la Inspecลฃia Judiciarฤƒ (care îi este subordonatฤƒ) pentru a scapa de magistraลฃii incomozi, cât ลŸi Parlamentului, care poate face comisii de anchetare a magistraลฃilor ce ies din front.

În plus, s-ar reînfiinลฃa ลŸi serviciul secret al Ministerului Justiลฃiei pentru urmฤƒrirea magistraลฃilor, cum a existat pânฤƒ prin 2005, când a fost desfiinลฃat de fostul ministru Monica Macovei pentru cฤƒ fฤƒcea poliลฃie politicฤƒ. Acest serviciu a fost condus pe vremea mandatelor lui Ion Iliescu de foลŸti ofiลฃeri de Securitate, care depistau petele negre din biografiile magistraลฃilor, cu care apoi îi ลŸantajau pentru ca aceลŸtia sฤƒ execute ordinele grupurilor de interese politice.

Surse din Ministerul Justiลฃiei susลฃin cฤƒ ar exista în proiect ลŸi desfiinลฃarea Agenลฃiei Naลฃionale de Integritate, iar atribuลฃiile acesteia ar urma sฤƒ revinฤƒ comisiilor de control a averilor de la parchetele de pe lângฤƒ Curลฃile de Apel, cum a mai fost cândva, dar nu au funcลฃionat. ลži nici dupฤƒ decembrie 2012 nu vor funcลฃiona, pentru cฤƒ procurorii vor fi subordonaลฃi atât Ministerului Justiลฃiei, care îi poate ameninลฃa cu Ins-pecลฃia Judiciarฤƒ, cât ลŸi Parlamentului, care poate face comisie de anchetare a procurorului îndrฤƒzneลฃ.

De asemenea, nici Înalta Curte nu va rฤƒmâne cum este acum. Reamintim cฤƒ DNA a anihilat peste 10 judecฤƒtori supremi (unii trimiลŸi în judecatฤƒ, alลฃii au ieลŸit la pensie de frica DNA) iar în locul lor au fost promovaลฃi de cฤƒtre CSM judecฤƒtori, dupฤƒ examene serioase, transparente, NU prin numiri transmise din cabinetul ministrului, subordonat politic.

Unificarea DNA cu DIICOT

O altฤƒ nฤƒzdrฤƒvฤƒnie, scฤƒpatฤƒ de alt-fel de unii politicieni ai USL mai vocali, ar fi desfiinลฃarea ลŸi apoi unificarea DIICOT cu DNA, schimbarea denumirii instituลฃiei pentru a înceta contractele de lucru cu procurorii competenลฃi ลŸi aceลŸtia sฤƒ fie împrฤƒลŸtiaลฃi prin ลฃarฤƒ, fฤƒrฤƒ a putea contesta deciziile în instanลฃe, cum s-a mai întâmplat în 2001, când PSD a revenit la putere ลŸi a desfiinลฃat echipa anticorupลฃie din Parchetul General, condusฤƒ de procurorii Ovidiu BuduลŸan ลŸi Doru Dobocan. Apoi ar urma popularea Parchetelor cu procurori obedienลฃi.

Cฤƒ nu sunt simple fantezii informaลฃiile obลฃinute de „România liberฤƒ” din surse de la Ministerul Justiลฃiei, care au participat pasiv la redactarea acestor proiecte, o demonstreazฤƒ ลŸi scฤƒpฤƒrile din ultimele luni ale unor politicieni precum Dan Mihalache, Ioan GhiลŸe, Crin Antonescu, Victor Ponta, Eugen Nicolฤƒescu.

Reamintim cฤƒ în aceastฤƒ varฤƒ premierul Ponta a îndrฤƒznit, între altele, sฤƒ limiteze atribuลฃiile Curลฃii Constituลฃionale printr-o ordonanลฃฤƒ de urgenลฃฤƒ, nu a respectat o hotฤƒrâre a CCR (a plecat la Bruxelles în locul preลŸedintelui, deลŸi CCR hotฤƒrâse invers). De asemenea, tot prin ordonanลฃe, Ponta a modificat ลŸi alte legi organice. De asemenea, nu a respectat Legea referendumului, a vrut sฤƒ modifice listele electorale dupฤƒ ce referendumul a avut loc ลŸi multe alte abuzuri care au fost criticate dur atât de Comisia Europeanฤƒ ลŸi Comisia de la Veneลฃia, cât ลŸi de ambasadorii la BucureลŸti ai SUA, Olandei, Germaniei. Mai mult, USL a fost criticatฤƒ pentru aceste abuzuri inclusiv de „fraลฃii” din aceeaลŸi familie politicฤƒ: socialiลŸtii.

Un stat de drept este acela în care se asigurฤƒ domnia legii, în care separaลฃia ลŸi controlul puterilor vin în contraponderea dictaturii majoritฤƒลฃii – spunea de curând ambasadorul SUA la BucureลŸti, Mark Gitenstein.

Prin proiectele de modificฤƒri legislative fundamentale, USL pune în pericol statul de drept din România.

Cazul Diaconu, tranลŸat de Curtea Constituลฃionalฤƒ

Curtea Constituลฃionalฤƒ a admis ieri sesizarea CSM privind punerea în executare de cฤƒtre Senat a hotฤƒrârii judecฤƒtoreลŸti referitoare la incompatibilitatea lui Mircea Diaconu. CSM a sesizat Curtea pe 31 octombrie în vederea soluลฃionฤƒrii conflictului juridic de naturฤƒ constituลฃionalฤƒ, constatat în legฤƒturฤƒ cu refuzul Senatului de a pune în executare hotฤƒrârea Înaltei Curลฃi de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie privind starea de incompatibilitate a senatorului PNL.

Cele mai citite

Medic de la ATI, rฤƒnit grav รฎntr-un accident rutier. Se afla pe marginea drumului

Virginia Armega medic รฎn cadrul secศ›iei ATI a Spitalului Judeศ›ean de Urgenศ›ฤƒ Tรขrgu Jiu, a fost rฤƒnitฤƒ รฎn urma accidentului din localitatea ศšicleni, care...

A cฤƒzut รฎntr-un canal adรขnc de patru metri รฎntr-un parc din Capitalฤƒ

Un bฤƒrbat รฎn vรขrstฤƒ de 45 ani a cฤƒzut รฎntr-un canal, la aproximativ patru metri adรขncime, รฎn parcul OrฤƒลŸelul Copiilor, din sectorul 4 al...

Medic de la ATI, rฤƒnit grav รฎntr-un accident rutier. Se afla pe marginea drumului

Virginia Armega medic รฎn cadrul secศ›iei ATI a Spitalului Judeศ›ean de Urgenศ›ฤƒ Tรขrgu Jiu, a fost rฤƒnitฤƒ รฎn urma accidentului din localitatea ศšicleni, care...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ