Inspectia Muncii a finalizat cercetarea privind cauzele tragediei din mina Anina de pe 14 ianuarie a.c., cand din cauza unei explozii sapte mineri au decedat si alte sapte persoane si-au pierdut temporar capacitatea de munca. Mariana Basuc, inspectorul general de stat al Inspectiei Muncii, a spus ca in urma cercetarii s-au stabilit persoanele care se fac vinovate de producerea accidentului, fiind amendate 25 de persoane, iar 23 de angajati (conducerea E.M. Anina, dar si masuratori de gaze si artificieri) vor fi anchetati de Procuratura. Inspectorul general a afirmat ca printre vinovati se afla si victime ale tragediei de la mina Anina.
Accidentul s-a petrecut la abatajul camera nr. 686, sector III vest, orizontul 8. Producerea evenimentului a fost consecinta mai multor incalcari sau neluari de masuri, pe fondul tolerarii abaterilor de la respectarea normelor de securitate a muncii. Basuc a precizat ca „mina, care urma sa fie inchisa pana la sfarsitul acestui an, functiona dupa sintagma "las' ca merge", in conditiile in care nu mai era rentabila, cu un grad de indisciplina si de indolenta fara precedent”.
Cauza producerii acelui eveniment nefericit a fost acumularea de metan. Gazul a fost aprins de scanteia electrica aparuta din cauza scurtcircuitarii cablului in momentul actionarii explozorului pentru impuscarea frontului. In concluzie, tragedia de la mina Anina s-a produs din cauza nerespectarii normelor de securitate a muncii. In urma documentelor solicitate, a declaratiilor, pro-belor prelevate si a expertizei tehnice efectuate de Institutul National de Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva Petrosani comisia de cercetare a dispus sistarea activitatii la acest loc de munca inca din data de 14 ianuarie 2006. Inspectia Muncii a aplicat amenzi contraventionale in valoare totala de 201.000 RON, S.C. Miniera Banat Anina S.A. fiind amendata cu suma de 10.000 RON.