25.9 C
București
marți, 9 iulie 2024
AcasăSpecialPrintre modelele tinerilor se numara Bill Gates, Cheloo si Traian Basescu

Printre modelele tinerilor se numara Bill Gates, Cheloo si Traian Basescu

Echipa ORICUM a realizat, in perioada aprilie-iunie 2006, un studiu sociologic pentru a afla opiniile tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 25 ani despre educatie, sport, toleranta, stiinta si tehnologie si despre modelele lor in viata. ORICUM este un proiect initiat si condus de tineri, care ofera tinerilor o platforma pentru schimbul de idei cu privire la cultura urbana, stil, antreprenoriat, educatie, muzica, vise, dezvoltarea carierei.
Rezultatele studiului arata ca elevii de liceu au o viziune mai ampla asupra viitorului, in care coordonatele principale sunt calatoriile, libertatea, independenta. Locuitorii oraselor medii si mici isi doresc mai degraba realizari pe plan personal (o familie stabila) si stabilitate din punct de vedere financiar si emotional. Studentii din Bucuresti se confrunta deja cu dilema familie-cariera. Educatia este foarte importanta, dar opinia generala este ca nu scoala iti ofera educatia adevarata. Rezultatele arata ca sistemul educational din Romania nu reuseste sa raspunda nevoilor si dorintelor elevilor si studentilor. Coruptia si nedreptatea sunt principalele defecte ale societatii romanesti, care este fundamental diferita de alte societati.

Media promoveaza modele straine

Tinerii cred ca media este responsabila pentru promovarea modelelor straine in detrimentul celor din Romania. Ei se plang de ceea ce le ofera media: „Pe majoritatea posturilor sunt manelisti, Gigi Becali, reality show-uri”. Cei intre 20 si 25 de ani dau vina pe societatea romaneasca, care inhiba dezvoltarea valorilor: „In afara sunt mai apreciate omul si ceea ce are el in cap, pe cand aici sunt mai apreciate nonvalorile, carisma ieftina”. Printre modelele tinerilor de 15-19 ani se numara Bill Gates, Vladimir Putin, Cheloo, Rex Hunt, Salvador Dali, Lev Tolstoi, Jimi Hendrix, Anthony Hopkins, Traian Basescu, iar tinerii de 20-25 de ani ii prefera pe John Lenon, Donald Trump, Emil Cioran, Cristian Tudor Popescu, Robert Turcescu, Razvan Exarhu, Tudor Vianu sau Nicolae Titulescu. In acelasi timp, tinerii din mediile urbane din Romania nu sunt intotdeauna atat de toleranti, proactivi, orientati spre „a face”, democratici si sensibili la diversitate. Paradoxal, desi initial majoritatea participantilor la studiu au sustinut ca nu se afla printre romanii ce discrimineaza, la final s-au dovedit discriminatori fata de cel putin una dintre minoritatile religioase, etnice sau sexuale. Mai multe capitole ale studiului sunt semnale de alarma pentru toti cei interesati de viitorul Romaniei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă