15.2 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialPrin ochii lor

Prin ochii lor

REUTERS
Martorii anonimi nu sunt de ajuns

Cuvantul martorilor anonimi nu este suficient pentru a dovedi ca CIA are inchisori secrete in Romania si in Polonia, a declarat Franco Frattini, comisarul pentru Justitie si Securitate al UE. El a mai spus ca va cauta sa clarifice situatia din ambele state, dupa ce saptamana trecuta Dick Marty, anchetatorul Consiliului Europei, declara ca in Romania si Polonia ar exista inchisori ale CIA unde sunt torturati prizonierii. Marty a intocmit un raport amplu in acest caz, fara a preciza insa care sunt sursele de unde a obtinut toate acele informatii. "Chiar nu putem accepta toti acesti martori anonimi care vorbesc despre inchisorile secrete", a spus Frattini.

IHT
Sa rezolvam mai intai Transnistria

Cum relatiile dintre Rusia si Statele Unite au atins cel mai tensionat nivel de la incheierea razboiului rece, Rusia a cerut, marti, modificari substantiale ale tratatului privind armele conventionale, incheiat in momentul in care Uniunea Sovietica detinea puterea asupra Europei de Est, iar NATO si Pactul de la Varsovia se confruntau. Rusia a emis cererea la prima intalnire de urgenta convocata vreodata de un semnatar al Tratatului privind Fortele Conventionale din Europa din 1990. Statele Unite si aliatii au declarat, marti, ca vor ratifica tratatul daca Rusia isi respecta angajamentele prevazute in tratatul adaptat. In esenta, Rusia ar trebui sa-si retraga trupele si armele din Georgia si Transnistria. Mihail Ulianov, seful delegatiei ruse pentru securitate militara si control al armelor de la negocierile din Viena, a declarat intr-un interviu ca tratatul nu numai ca trebuie ratificat, dar trebuie si "modernizat substantial". Ulianov a afirmat ca tratatul a impiedicat Rusia sa desfasoare armate substantiale de-a lungul flancurilor sale, mai ales in regiunea delicata din nordul Caucazului. In ciuda acestor restrictii, Ulianov a spus ca Statele Unite au mana libera sa stabileasca baze extinse in Bulgaria si Romania, ambele membre NATO.
Daniel Fried, secretarul de stat american adjunct pe probleme europene si euro-asiatice, a negat ca SUA ar avea o prezenta sporita in cele doua state. Fried a spus ca NATO este dispusa sa ia in calcul temerile Rusiei cu privire la apararea flancurilor, dar numai dupa ce aceasta isi va retrage trupele din Georgia si Transnistria. "Haideti sa rezolvam Transnistria, sa ratificam tratatul, si apoi putem vorbi si despre flancuri", a declarat Fried.

SOFIA NEWS AGENCY

Comunist anti imigratie

Politicianul italian de stanga Filippo Penati, prefectul provinciei Milano, a cerut introducerea unui regim de vize pentru romani si bulgari in urmatorii doi ani, pentru a stavili fluxul imigrantilor din cele doua tari in Peninsula. Penati a solicitat guvernului de la Roma sa deschida negocieri cu Romania si Bulgaria referitoare la posibilitatea introducerii unui moratoriu privind intrarea cetatenilor lor in Italia. In ultimele luni, presa italiana a relatat despre o serie de crime comise de cetateni romani. Celebra crima din Roma cand o romanca a ucis o italianca intepand-o cu umbrela in ochi a starnit printre italieni o mare nemultumire cu privire la imigrantii romani.

Cele mai citite

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă