15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPrin ochii lor

Prin ochii lor

The Guardian
Afacerea fregatelor

Doua fregate britanice disponibilizate, HMS London si HMS Coventry, au fost transferate Romaniei in 2003, intr-un contract incheiat intre cele doua guverne si organizat de ministerul britanic al apararii.
Constructia navelor ii costase pe contribuabilii britanici circa 250 milioane lire sterline cu 14 ani inainte, dar ministerul apararii le-a predat BAE in schimbul valorii lor de fier vechi, de 100.000 lire sterline bucata. BAE a incheiat un acord conform caruia ar fi primit 116 milioane de lire sterline din partea Romaniei pentru modernizarea navelor, plus un contract lucrativ de intretinere a lor. Un amiral roman s-a plans ulterior ca ar fi putut achizitiona nave de razboi olandeze similare cu mai putin de jumatate din pret si ca intretinerea fregatelor britanice era costisitoare. Romania a trebuit sa se imprumute de la Deutsche Bank cu un credit garantat de agentia britanica pentru export, ECGD.
The Guardian arata ca BAE a platit in secret 7 milioane de lire sterline agentului cu trecut dubios Barry George, casatorit cu Georgiana Cojocaru, romanca avand relatii stranse cu fosti membri ai regimului comunist.  In 1999, ei conduceau o companie din Bucuresti, Avis Trading. Comercial Court din Londra ii gasise anterior pe cei doi vinovati de conspiratie frauduloasa pentru ajutorul dat la obtinerea unor credite bancare pentru achizitionarea unei nave romanesti, prin realizarea de contracte false prin intermediul unei companii liberiene off-shore. La cererea ECGD de a i se comunica daca au fost facute plati catre agenti, BAE a spus ca a transferat 1% agentului Barry George si 6% unui alt agent pe care a refuzat sa il identifice, declarand doar ca are sediul in Guernsey.
Minciuna  descoperita de anchetatorii SFO (departamentul britanic pentru fraude grave): toti banii ajunsesera de fapt la sotii George. Dar s-a dovedit dificil sa se demonstreze daca ei au facut plati ulterioare unor oficialitati publice romane…

MTI
Competitivitate

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Ungar de Studii Economice (GKI) in colaborare cu Microsoft Ungaria, in ultimul trimestru al anului trecut indicele de competitivitate (VEX) s-a imbunatatit cel mai rapid in Austria, Cehia, Polonia si Ungaria, iar pe termen mediu pe primele trei locuri de afla in ordine Romania, Slovacia si Ungaria.

Le Temps
Repatriere

Aproximativ 120 de cetateni romani care solicitasera azil in Elvetia au fost imbarcati la bordul unei curse charter cu destinatia Bucuresti, actiune organizata la cererea lor.
In urma cu doua saptamani, au fost repatriate alte 150 de persoane. Calatoria de intoarcere a fost realizata in colaborare cu Organizatia Internationala pentru Migratii (OIM) si repatriatii au primit bani de drum, 30 euro de adult si 15 euro de copil.

Cele mai citite

Bărbat bătut până la inconștiență de o mamă și fiul ei

Agresiunea a avut loc pe o stradă din sectorul 5, la primele ore ale dimineții Agresorii au fost deranjați de faptul că victima aduna PET-uri...

Șapte mașini lovite de o șoferiță pe o stradă din municipiul Focșani

O șoferiță din Vrancea a lovit șapte autoturisme parcate regulamentar pe o stradă din municipiul Focșani. „La data de 28.09.2024, în jurul orei 15.20, o...

A murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa o fântână

Un bărbat din comuna Adâncata, din județul Suceava, a murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa...
Ultima oră
Pe aceeași temă