13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialPrin ochii lor

Prin ochii lor

Vremia Novostei
De ce se teme Rusia de Romania

Bazele militare americane din Romania si pericolul acestora pentru Rusia a fost subiectul central al unui interviu acordat publicatiei Vremia Novostei de catre analistul militar rus general-locotenentul Alfred Gaponenko, fost comandant al Grupului sudic de trupe ale fostului Pact de la Varsovia.
Fortele armate americane pleaca din Europa Occidentala, in primul rand din Germania, si iau drumul spre Rasarit, iar cel mai mare dintre noile obiective va fi baza aeriana Mihail Kogalniceanu, nu departe de portul Constanta. Acolo vor fi create conditii pentru ancorarea navelor flotei militare a SUA, tot de acolo avioanele militare americane pot zbura fara alimentare pana la orice punct din "arcul instabilitatii" care traverseaza Orientul Mijlociu si Asia Centrala.
Gaponenko arata ca SUA au deja baze militare in aceasta regiune (Turcia, Afganistan, Israel, Kuweit si Kargazstan) si deci bazele din Romania pot fi destinate altor scopuri, permitand stabilirea suprematiei SUA deasupra Europei Rasaritene, Orientului Mijlociu si Caucazului. Nu este exclus, adauga sursa citata, ca bazele militare din Romania sa joace un rol in alungarea din Sevastopol a flotei ruse din Marea Neagra. Pentagonul va obtine astfel controlul in aceasta  regiune si mai ales a Bosforului si a Dardanelelor.
Apoi, Constanta este o cheie spre Dunare si a controla Dunarea este ca si cum ai controla Europa.
Mai mult, cum Romania detine importante zacaminte de petrol descoperite recent, bazele vor permite SUA luarea sub control nu doar a campului petrolifer de la Ploiesti, dar si a celor din Transcaucazia si Orientul Mijlociu. Toate arata un singur lucru – concluzioneaza analistul militar rus – anume ca SUA se pregatesc pentru un razboi de durata si foarte serios.

"Romanii i-au asteptat din 1945"

Preluand o declaratie a presedintelui Traian Basescu la semnarea acordului-cadru romano-american de la Bucuresti din decembrie 2005, cotidianul rus precizeaza ca "la mijlocul lunii iunie, la baza militara aeriana Mihail Kogalniceanu vor sosi 14 bombardiere F-16, doua avioane-cisterna KC 135 si personal de 200 de membri. La care se adauga pana la sase transportatoare Hercules C-130. Americanii vor desfasura exercitii militare si vor ramane in Romania, baza Kogalniceanu devenind punctul permanent al prezentei americane in aceasta tara. Sosirea americanilor in Romania, impreuna cu planurile Washingtonului privind amplasarea in Polonia si Cehia a unor elemente ale scutului antiracheta american ingrijoreaza Rusia, care urmareste cu neliniste cum SUA se apropie de granitele sale. Dupa Romania, trei baze militare americane vor aparea si in Bulgaria". Generalul-maior rus Vladimir Belous a declarat ca "Pentagonul isi creste raza operativa a actiunilor trupelor sale cu circa 600-650 km spre est, lucru care nu place Rusiei".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă