15.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialPrimul TEST pentru comandamentul NATO din Bucureşti: respingerea unui ATAC ARMAT asupra...

Primul TEST pentru comandamentul NATO din Bucureşti: respingerea unui ATAC ARMAT asupra ROMÂNIEI

Primul test pentru comandamentul NATO din Bucureşti îl reprezintă respingerea unui atac militar simulat asupra întregului teritoriu al României.

Exerciţiul strategic Histria 15 se desfăşoară în perioada 7 – 18 septembrie 2015, cu participarea a 7000 de militari şi circa 800 de mijloace tehnice, din toate categoriile de trupe ale Armatei precum şi din alte instituţii: Ministerul de Interne, SRI, SPP, STS şi SIE.

Principala zonă de operaţiuni militare este Dobrogea. Totuşi, o serie de trupe sunt dislocate în poligonul Cincu (judeţul Braşov), iar conducerea acţiunilor se realizează de Statul Major General al Armatei Române, dintr-o unitate aflată în zona de sud a Bucureştiului.

Citeşte şi: Instituţiile MILITARE din România participă la un exerciţiu STRATEGIC, cu 7000 de oameni. O PREMIERĂ va fi implicarea SIE

Scenariul exerciţiului Histria 15 se axează pe Articolele 3, 4 şi 5 din Tratatul Atlanticului de Nord. Conform Articolului 5, un atac armat împotriva unei ţări NATO este considerat “un atac împotriva tuturor” iar celelalte state aliate sunt obligate să intervină, “inclusiv prin folosirea forţei armate, pentru restabilirea şi menţinerea securităţii zonei nord-atlantice”.

Primul comandament permanent instalat de Alianţa Atlantică pe teritoriul României, NATO Force Integration Unit  (NFIU), a fost activat la Bucureşti la data de 3 septembrie 2015. Principala lui atribuţie este facilitarea deplasării trupelor din Forţa de Răspuns a NATO (NATO Response Force – NRF) spre zonele de criză şi spre teatrele de război.

Scenariul exerciţiului din România presupune implicarea NATO şi a Uniunii Europene. Reprezentanţii MApN au precizat că unul dintre scopurile exerciţiului Histria 15 este “evaluarea capacităţii NFIU, care tocmai a fost activat, pentru a-şi rezolva sarcinile ce-i revin acestei structuri”.

Citeşte şi: FOTO. Eveniment ISTORIC pentru Alianţa Atlantică şi pentru România. Un comandament NATO funcţionează la Bucureşti

Până în acest moment, nu este confirmată prezenţa de trupe străine în România pentru exerciţiul Histria. În schimb, sunt implicate toate categoriile de forţe ale Armatei Române. Cei mai numeroşi militari provin din trupele de infanterie şi artilerie, din unităţi de elicoptere, din aviaţia de luptă, precum şi din Forţele Navale.

Alături de personalul sistemului naţional de apărare, la exerciţiu participă şi reprezentanţi din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, Ministerul Sănătăţii, precum şi din Ministerul pentru Societatea Informaţională.

Citeşte şi:  FOTO. Premierul UCRAINEI a deschis exerciţiul NATO din Marea Neagră, Sea Breeze 2015. Vezi participarea ROMÂNIEI

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...

A omorât în bătaie un cioban. Suspectul principal este chiar patronul său

Un bărbat de 46 de ani, din judeţul Buzău, a fost reţinut de polițiști, sub acuzația că ar fi omorât în bătaie un cioban...

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă