După ce, în decembrie, fotografia cu o femeie-soldat care îşi săruta iubita la întoarcerea din misiune a făcut înconjurul lumii, astăzi, publicaţiile din toată lumea au semnalat şi primul sărut între un soldat din Marina americană şi partenerul său, la întoarcerea acasă.
Fotografia a fost primită bine de cei care au sprijinit abrogarea politicii „Don’ t ask, don’t tell” din armata americană, relatează New York Daily News.
Fotografia îi arată pe sergentul Brandon Morgan şi pe partenerul său, Dalan Wells, în Hawaii. Fotografia a făcut înconjurul lumii şi a primit numeroase mesaje de susţinere adresate tânărului soldat.
„Pentru toţi cei care ne-aţi încurajat: eu şi partenerul meu vă mulţumim. Nu am făcut asta ca să devenim celebri, dar, după trei misiuni şi patru ani de relaţie, ne-am declarat sentimentele. Toată lumea era acolo alături de cei dragi, sergenţii majori, căpitanii, maiorii şi coloneii din jurul nostru nici măcar n-au observat”, a scris Morgan pe un blog.
„Fotografia m-a făcut să lăcrimez. Nici în cele mai bune vise ale mele nu mi-am imaginat că aş putea să văd asta”, a scris un comentator pe pagina de Facebook a soldaţilor gay din armata americană. De asemenea, au existat şi voci care au condamnat abrogarea politicii „Don’t ask, don’t tell”.
În decembrie 2011, presa internaţională a relatat despre primul sărut în public a două femei din Marina americană, de la abrogarea legii, în 2010. Ofiţerul Marissa Getta, care a fost pe mare timp de 80 zile, s-a sărutat la debarcare cu partanera ei, devenind primul cuplu gay din armata americană care îşi manifestă afecţiunea în public.
O lege din 1993, din perioada preşedintelui Bill Clinton, interzicea soldaţilor americani să-şi afişeze homosexualitatea, în virtutea principiului „don’t ask, don’t tell” („nu întreba, nu spune” – n.r.). Un soldat despre care se află că este homosexual trebuie exclus din armată, prevedea legea. În 2010, principiul a fost abrogat, iar persoanele gay au avut voie să-şi facă publică orientarea sexuală.
Citeşte şi VIDEO. Un militar american a cerut recunoaşterea căsătoriilor homosexuale în direct la TV. Vezi reacţia publicului .