Primul pancreas "bionic" din lume, care îi ajută pe pacienţii diagnosticaţi cu diabet de tip 1 să ducă o viaţă aproape normală, a fost creat de oamenii de ştiinţă americani, informează Mediafax.
Pacienţii cu diabet de tip 1 spun adeseori că această boală îi face să se simtă ca şi cum ar avea un al doilea loc de muncă, din cauza stresului pe care îl resimt, întrucât ei trebuie să monitorizeze tot timpul concentraţia de zahăr din sânge şi să îşi administreze cu regularitate insulină.
De fiecare dată când un astfel de pacient mănâncă, face sport sau este stresat el trebuie să îşi verifice glicemia pentru a se asigura că şi-a injectat cantitatea potrivită de insulină. Din acest motiv, cei mai mulţi
bolnavi cu diabet de tip 1 nu participă la competiţii sau jocuri sportive.
Funcţia de reglare a glicemiei este asigurată în mod automat de pancreasul din corp, însă organismul pacienţilor cu diabet de tip 1 nu produce insulină, hormonul care reglează concentraţia de glucide din fluxul
sangvin.
Oamenii de ştiinţă americani au testat pe un mic grup de voluntari primul pancreas "bionic" din lume, un dispozitiv care are potenţialul de a schimba în bine vieţile acestor pacienţi.
Dispozitivul foloseşte un telefon inteligent, un monitor care supraveghează glicemia şi pompe care furnizează automat cantitatea corectă de hormon, direct în fluxul sangvin.
Aparatul imită funcţiile organului natural, furnizând atât insulină pentru a scădea glicemia, cât şi glucagon pentru a creşte glicemia.
Dispozitivul a fost creat de o echipă de oameni de ştiinţă care au fost coordonaţi de Edward Damiano, profesor la Universitatea Boston.
Informaţiile despre nivelurile de glicemie sunt transmise către o aplicaţie de pe smartphone, care ia decizii la fiecare cinci minute şi indică apoi pompei, prin Bluetooth, cantitatea de insulină şi de glucagon care trebuie furnizată.
Deşi diversele componentele dispozitivului erau deja disponibile pe piaţă de ceva vreme, ele au fost puse pentru prima dată să lucreze împreună în cadrul acestui studiu, care a dus la fabricarea unui dispozitiv nou, deja testat pe pacienţi reali.
Elementul de noutate adus de dispozitiv este acesta: toată activitatea de monitorizare şi de calculare a concentraţiilor de insulină, realizată până acum de pacient, este efectuată automat de dispozitivul "bionic".
Dispozitivul pare să elimine, de asemenea, unul dintre cele mai periculoase aspecte ale diabetului, o afecţiune numită de specialişti "sindromul morţii în somn". Mulţi dintre bolnavii cu diabet merg seara la culcare simţindu-se bine, dar sunt găsiţi apoi decedaţi în paturile lor în dimineaţa următoare, din cauza unei scăderi a glicemiei care se produce uneori în timpul nopţii.
În testele realizate în Statele Unite, pancreasul bionic a controlat mult mai bine nivelurile glicemiei – inclusiv în timpul nopţii – decât pacienţii care au participat la studiu.
Totuşi, aparatul are şi el limitele sale. Dispozitivul funcţionează pe bază de baterii care trebuie să fie schimbate cu regularitate, iar pompele trebuie umplute cu insulină şi glucagon. De asemenea, el necesită un anumit nivel de mentenanţă.