12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimul manual românesc de editare pentru cărţile electronice

Primul manual românesc de editare pentru cărţile electronice

Ghidul tehnoredactorului. De la print la eBook este primul „manual de utilizare“ de pe piaţa românească pentru cărţile electronice, „o specie editorială încă insuficient cunoscută şi agreată“ în ţara noastră.

„Tocmai din dorinţa de a sublinia faptul că eBookurile nu sunt «bastarzii» industriei editoriale, aşa cum poate le mai percep încă unii, ci o etapă firească, necesară şi, de ce nu, chiar superioară în evoluţia acesteia, ghidul propune, în primele sale capitole, o istorie a cărţii în diacronie, de la anticele tăbliţe de lut şi suluri de papirus la forma contemporană a cărţii”, potrivit lui Victor Jalbă-Şoimaru, unul dintre autorii volumului.

Acesta, împreună cu Vlad Puescu, arată în lucrare că deşi varianta digitală a cărţii a fost şi continuă încă să fie „boicotată“ de bibliofili şi de unele voci din interiorul industriei editoriale, care au profeţit moartea cărţii fizice, apariţia cărţii electronice nu constituie însă decât un pas absolut firesc de evoluţie „având în vedere schimbările majore de la nivelul stilului general de viaţă impuse de către dezvoltarea computerelor şi de apariţia internetului”.

Ghidul tehnoredactorului. De la print la eBook conţine, prin urmare, informaţii detaliate privind dezvoltarea pieţei digitale (marcată de apariţia a tot mai multe eBook Readere, ca dispozitive de gen, cât şi prin enumerarea avantajelor pe care le presupune lectura digitală. Manualul conţine şi o parte strict tehnică.

„Ghidul se ocupă de procesul de tehnoredactare în ansamblu atât pentru ediţia tipărită a unei cărţi, cât şi pentru formatul său digital, într-un demers care pleacă de la discutarea problemelor de software aferent producţiei, sisteme de operare, layouturi de tastatură, utilitare, pluginuri, extensii şi scripturi, până la pregătirea şi importarea textului în formatul de paginare şi aspectele legate de punerea în pagină a unei cărţi (formatul, corpul de literă, stiluri, grafică, poziţionarea notelor ilustraţiilor şi tabelelor), dar ajungând să abordeze şi problemele pe care le presupune trecerea de la print către ediţia digitală (metadate, introducerea copertei, opţiuni specifice de export către ePub, opţiuni de validare)“, după cum explică Victor Jalbă-Şoimaru.

Cine sunt autorii

De altfel, autorii manualului au propria experienţă privind editarea cărţilor electronice. Victor Jalbă -Şoimaru este expert Adobe Print, a urmat cursuri de specializare cu un Adobe Certified Trainer, este absolvent al cursului de design editorial organizat de Centrul de Jurnalism Independent în vara anului 2010 sub îndrumarea designerului Raymond Bobar. Deţine cunoştinţe avansate pe diferite platforme de operare, în software-ul specific şi tehnici de tipar.

Vlad Puescu a activat în cadrul editurii Nemira ca Foreign Rights Manager. Începând cu 2011, coordonează în cadrul librăriei online Elefant.ro proiectul de carte electronică.

Ghidul se distribuie gratuit, angajaţilor din sistemul editorial românesc prin intermediul PROEDIT (www.proedit.ro).     

Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă