9 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialPrimul Hard Rock Café veritabil se lanseaza la Bucuresti

Primul Hard Rock Café veritabil se lanseaza la Bucuresti

» Pe 20 ianuarie va fi inaugurat la Bucuresti primul Hard Rock Café din Romania, al 144-lea din lume si unul dintre cele mai mari din Europa.

» Localul este situat pe soseaua Kiseleff nr. 32, in cladirea fostului restaurant Miorita, si este deocamdata impachetat si ferit de privirile trecatorilor.

» Lansat in 1971 la Londra, Hard Rock Café detine in prezent una dintre cele mai mari colectii de rock memorabilia din lume, cu peste 70.000 de obiecte ce au apartinut starurilor.

Prin traditie, noile localuri hard rock Café sunt inaugurate cu un concert de muzica rock. Putin probabil ca restaurantul din Bucuresti sa faca exceptie, desi deocamdata nici o trupa nu a fost anuntata pentru concertul inaugural.
Hard Rock Café Bucuresti apartine firmei Midi Development, care a achizitionat o master franciza pentru Romania pe 20 de ani si a investit 2,4 milioane de euro in afacere. Cu o suprafata de 2.000 de metri patrati, restaurantul din Bucuresti este unul dintre cele mai mari din Europa, fiind decorat cu obisnuitele chitare electrice, discuri, postere etc. Localul va avea o capacitate de 220 de locuri in interior si 120 de locuri pe terasa si 120 de angajati. Tinu Sebesanu, directorul Midi Development, a declarat, pentru Food&Bar, ca angajatii au fost instruiti in Spania si Anglia, numai trainingul general managerului locatiei costand 40.000 de euro.
"Bucuresti este un oras extraordinar si plin de viata, cu o mare varietate de oferte culturale. Romania si zonele invecinate reprezinta zone importante pentru Hard Rock International", a declarat pentru Mediafax Hamish Dodds, presedinte si CEO Hard Rock International.
Hard Rock Café este conceput ca un restaurant pentru "casual dining" ("mese obisnuite"), un loc unde oricine e binevenit, indiferent de varsta, sex sau clasa sociala, fiind faimos mai degraba pentru atmosfera antrenanta, colectia de obiecte care au apartinut starurilor rock si concertele live decat pentru mancare. Meniul localului din Bucuresti va cuprinde atat felurile americane din meniul celorlalte restaurante Hard Rock, cat si specialitati romanesti si va avea sapte parti: gustari, antreuri, afumaturi, burgeri, salate, sandwich-uri si deserturi. Din meniu nu vor lipsi cunoscutele cocktail-uri Hard Rock Café.

Un brand american, nascut la Londra

Hard Rock Café a fost fondat in 1971 la Londra, intr-un fost showroom Rolls Royce de langa Hyde Park, de catre doi americani: Isaac Tigrett si Peter Morton. Restaurantul a fost de la inceput conceput ca "tipic american" pentru londonezi, ulterior cei doi asociati reusind performanta de a-l transforma intr-un simbol national si in Statele Unite. Cea de-a doua locatie Hard Rock Café, in Toronto, a fost deschisa in 1978, iar in 1979 proprietarii au inceput sa colectioneze obiecte ce au apartinut starurilor rock si sa le expuna in cafenele. Expansiunea lantului Hard Rock a inceput in 1982, cand Morton si Tigrett s-au inteles ca primul sa deschida localurile din Los Angeles, San Francisco, Chicago si Houston, iar Tigrett pe cele din New York, Dallas si Paris. Peste cativa ani, Tigrett a vandut partea lui din afacere, insa Morton a continuat sa deschida mai multe filiale, din Nevada pana in Australia. In 1990, compania Rank Organization a cumparat filialele lui Tigrett, iar in 1995 si pe cele ale lui Morton. Ulterior, afacerea a fost extinsa si in alte domenii; exista mai multe hoteluri si cazinouri Hard Rock, iar din primavara anului 2008 va exista si un parc tematic Hard Rock, la Myrle Beach, in Carolina de Sud. Acesta va avea sase zone concepute diferit – o arena de concert, peste 40 de atractii, scene si sisteme de sunet unice, zone pentru copii, restaurante, magazine etc. – si se estimeaza ca va atrage peste 30 de mii de turisti pe zi. In decembrie 2006, compania Rank a vandut intreaga afacere Hard Rock tribului indian Seminole din Florida, pentru 965 milioane de dolari. Tranzactia cuprindea 124 de cafenele, patru hoteluri, doua cazinouri, doua sali de concert si actiuni la alte afaceri, lasand pe dinafara doar cazinoul cu hotel din Las Vegas. In prezent, lantul Hard Rock numara 143 de cafenele in peste 36 de tari, plus cateva pe cale a fi deschise.

Numele vine de la The Doors
Numele Hard Rock Café a fost preluat de pe prima fata a albumului "Morrison Hotel" al formatiei The Doors, la randul ei denumita dupa un bar din centrul Los Angelesului, infatisat de fotografia de pe coperta a doua a albumului si care acum nu mai exista. Motto-ul Hard Rock Café – "Love All, Serve All" ("Iubeste pe toata lumea, serveste pe toata lumea") – a fost preluat de la gurul lui Tigrett, Sathya Sai Baba.

Ideea colectiei de rock memorabilia le-a venit proprietarilor atunci cand Eric Clapton, un obisnuit al cafenelei din Londra, a cerut ca o masa sa fie rezervata in permanenta si sa fie marcata cu o placuta. Insa Tigrett si Morton au venit cu ideea de a atarna o chitara a sa in locul placutei, iar Clapton a trimis o chitara Red Fender Lead II, nesemnata. Dupa o saptamana, Pete Townsend de la The Who a trimis si el o chitara, tot nesemnata, impreuna cu o nota: "A mea e la fel de buna ca a lui! Cu dragoste, Pete". Astfel a inceput colectia Hard Rok Café de rock memorabilia, care acum numara peste 70 de mii de obiecte: chitare cu autograf electrice si reci, costume din turnee, fotografii rare, tobe, microfoane, tricouri, pantofi, masini sau biciclete, muzica si versuri, coperte de albume, LP-uri de aur si platina. Printre cele mai celebre obiecte – chitara Flying V a lui Jimi Hendrix si chitarele lui Bob Dylan, Frank Zappa, Johnny Cash sau Derick Wibley (Sum 41), versurile lui John Lennon de la piesa "Help" in manuscris si ale lui Jim Morrison pentru "Celebration of the Lizard", o pereche de pantofi care au apartinut lui Elton John si bustierele Madonnei. Hard Rock primeste cea mai mare parte a obiectelor ca donatii de la starurile rock, o alta parte fiind achizitionata la licitatii, din toata lumea.

Obiectele sunt expuse prin rotatie in restaurantele Hard Rock din toata lumea, fiecare tinandu-le pentru perioade de cativa ani (de regula 7), dupa care se intorc la sediul central din Orlando, Florida, pentru a fi arhivate. Ocazional, unele obiecte sunt returnate proprietarilor, cum s-a intamplat cand Peter Frampton si-a cerut chitara inapoi.
Hard Rock Café comercializeaza propriile obiecte branduite, de la tricouri si geci la pahare de shot-uri si ace colectionate de fanii localului. In anii ’80 a existat o moda printre fani de a vizita cat mai multe locatii Hard Rock si de a colectiona tricourile cu logo-ul specific fiecareia.

Fara franciza
» Copii nereusite
Restaurantele Hard Rock Café & Pizza din Drumul Taberei si Piata Amzei nu sunt francize Hard Rock Café International, apartinand Trattoria Il Calcio. Nici Hand Rock-ul de pe strada Gabroveni, unde este acum clubul Backstage, nu a fost original. Desi sunt semnalizate la exterior de chitare electrice luminate si imita conceptul original Hard Rock Café, restaurantele aparute in anii ’90 in Bucuresti sub acelasi nume sunt o replica palida a restaurantelor originale.

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă