23.4 C
București
luni, 8 iulie 2024
AcasăSpecialPrimul european modern a trait in Romania

Primul european modern a trait in Romania

Fata primului european a fost reconstituita de savantii englezi pe baza unor fragmente de oase de craniu gasite intr-o pestera din Romania.

Fata primului european care a locuit acum 35.000 de ani in Muntii Carpati de pe teritoriul actual al Romaniei a fost reconstituita in premiera pe baza unor oase gasite in judetul Caras-Serverin, intr-o pestera, informeaza "The Independent". Nu se stie daca fata apartine unui barbat sau unei femei, doar ca trasaturile faciale indica afinitati foarte apropiate cu cele ale primilor oameni care s-au stabilit in Europa  migrand din Africa. Richard Neave, savantul care a reconstituit trasaturile fetei intr-un mulaj, si-a bazat supozitiile pe o masuratoare atenta a fragmentelor de oase si pe vasta experienta vizand felul cum textura pielii e tesuta pe oasele fetei si ale craniului.

Reconstructia a fost facuta pentru o serie de emisiuni stiintifice BBC care documenteaza originea omului si evolutia de la "leaganul omenirii" din Africa, urmand mai apoi rutele migratorii care au facut posibil ca specia umana sa populeze si sa se raspandeasca pe cele mai mari parti ale globului pamantesc. Este insa imposibil sa se determine culoarea pielii, desi specialistii speculeaza ca, in virtutea originii africane, a fost probabil mai inchisa decat cea a europenilor de azi. Cu toate acestea, craniul nu arata nici european, nici asiatic, nici african, ci ca o mixtura care aduna elemente din toate acestea.

Craniul a fost descoperit in Pestera cu Oase, in 2002
Craniul "primului european modern", dupa cum a fost botezat ulterior, a fost descoperit in 2002 in Pestera cu Oase, pestera unde hiberneaza ursii, localizata in Carpatii de sud-vest, judetul Caras-Severin. Savantii au datat oasele folosind carbon radioactiv, dandu-le o vechime de 34.000-36.000 de ani, cand Europa era populata atat de oamenii de Neanderthal, care au locuit in regiune de sute de mii de ani, cat si de oamenii moderni, Homo Sapiens, care au sosit mai recent pe o ruta migratorie din Afria in Europa (via Orientul Mijlociu). Desi craniul impartaseste numeroase trasaturi cu anatomia umana, el are, de asemenea, multe trasaturi arhaice, cum ar fi maselele foarte largi, care i-au condus pe unii experti la ipoteza ca ar apartine unui hibrid intre Homo Sapiens si Omul de Neanderthal – o idee respinsa insa de numerosi alti experti si dovezi genetice.

 

Erik Trinkaus, profesor de antropologie la Universitatea Washington, din Missouri, si unul dintre primii specialisti care au studiat oasele in detaliu, a spus ca falca este cea mai veche fosila umana moderna din regiune. "Punand toate la un loc, aceste oase sunt primele care documenteaza cu siguranta cum au aratat oamenii moderni cand au inceput sa se raspandeasca in Europa." Omul de Neanderthal a locuit in Europa pentru 300.000 de ani, supravietuind Erei Glaciare, insa disparand acum 25.000 de ani, din motive inca neelucidate. Exemplarele acestei specii nu au lasat nici urme de arta, nici bijuterii, insa arheologii au descoperit unelte sugerand un nivel mai inalt de sofisticare decat s-a crezut anterior. Homo Sapiens a sosit in Europa cu 35.000 de ani in urma, intrand in competitie cu Omul de Neanderthal pentru 10.000 de ani.

 Studiile ADN sugereaza ca cele doua specii nu s-au amestecat. Primele urme ale Homo Sapiens au fost descoperite in 1868, in Franta, fiind cunoscut ca Omul de Cro-Magnon. Pesterile pictate de la Altamira, Lascaux etc. arata o surprinzatoare dezvoltare a artei.

Cele mai citite

Participare istorică: Ministrul de Externe al Israelului vine la Summitul NATO de la Washington

Șeful diplomației israeliene va participa la două evenimente în cadrul Summitului, unul găzduit de preşedintele Joe Biden şi celălalt organizat de omologul său american,...

Euro în scădere, pe fondul pregătirilor pentru blocajul post-electoral din Franța

Moneda euro a alunecat duminică, după ce proiecțiile de la alegerile din Hexagon, au indicat o evoluție neașteptat de puternică pentru Noul Front Popular de...

România se pregătește de o nouă minivacanță: câte zile libere urmează?

Românii se vor bucura, în doar câteva săptămâni, de o nouă minivacanță în care se pot relaxa Românii vor avea încă o minivacanță luna viitoare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă