Chiar dacă multă lume vede materialele care strălucesc în întuneric ca fiind rememorări ale anilor 80, oamenii de știință spun că tehnologia luminescent strălucitoare ar putea fi o variantă bună pentru construirea unor orașe mai sustenabile. De la plante infuzate cu ADN luminescent și până la drumurile vopsite cu vopsea verde strălucitoare, experimentele recente dovedesc viabilitatea schimbării luminilor electrice cu luminile care strălucesc în întuneric din surse regenerabile și fără emisii.
Reccent, designerul olandez Daan Roosegaarde și firma de inginerie Heijmans au instalat primul drum care strălucește în întuneric în Olanda. Acest drum futuristic este trasat cu vopsea tratată pudră foto luminatoare care se încarcă de la soare și emite o lumină verde timp de 10 ore pe noapte. Această vopsea care absoarbe lumina a fost dezvoltată ca parte a conceputului lui Roosegaarde "Smart Highway" care vrea să transforme drumurile în drumuri mai interactive, mai eco şi mai sigure, mai ales în zonele rurale în care nu există iluminare stradală.
Deşi programul pilot a fost lăudat de utilizatori pentru designul său care ne aminteşte de filmul Tron şi este eficient energetic, inginerii s-au lovit de un impas imediat după prezentare. Vopseaua era sensibilă la umezeala produsă de ploaie, lucru care compromitea nivelul de lumină emisă de aceasta. Heijimans spune că această problemă este temporară şi de aşteptat pentru un program pilot. Firma plănuieşte să folosească ceea ce a învăţat în luna în care au testat-o pentru a produce Glowing Lines 2.0 care este planificată să apară în această vară.
Între timp, Roosegaarde lucrează la o altă invenţie bazată pe aceeaşi tehnologie: copaci autoluminiscenţi. Lucrând împreună cu Bioglow, o firmă americană de biotehnologie care a creat primele plante producătoare de lumină, Roosegaarde îşi imaginează străzi luminate de copaci luminoşi ca în filmul Avatar. Aceste plante care emit lumină sunt create prin adăugarea de ADN de la bacterii marine luminiscente.
Sursă foto: www.inhabitat.com