20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimiti ca niste rude sarace

Primiti ca niste rude sarace

Milioane de romani si bulgari s-au trezit luni in calitate de cetateni ai Uniunii Europene, dupa o noapte de petreceri de strada si jocuri de artificii. Cele doua tari au reusit sa intre in UE beneficiind de ultima sansa de aderare din acest deceniu, comenteaza agentia Reuters.
Aderarea celor doua tari fost comuniste sarace a adus numarul membrilor UE la 27, aproape jumatate dintre acestia provenind din fostul bloc comunist. UE se va intinde de la Atlantic la Marea Baltica in vest si in nord si la Marea Neagra in sud-est, iar populatia Uniunii va ajunge la 490 de milioane de locuitori, insa Romania si Bulgaria aduc numai 1 la suta la productia economica, subliniaza Reuters. Diplomatii se tem ca, dupa aderare, ritmul reformelor ar putea fi incetinit, iar Comisia Europeana a avertizat ca va monitoriza noii membri, mai scrie Reuters.
Agentia France Presse remarca faptul ca Romania si Bulgaria se alatura UE la 17 ani dupa caderea comunismului, intr-un „eveniment istoric pentru cele doua tari, care trebuie insa sa continue reformele pentru a recupera diferentele care le separa de ceilalti 25 de membri”.
Integrarea Romaniei si Bulgariei in blocul comunitar echivaleaza cu parasirea „zonei gri” care delimiteaza Occidentul de Orient, a comentat cotidianul francez „Le Figaro” in editia electronica de ieri. Un alt cotidian francez, „L'Express”, aminteste ca o parte din populatia occidentala nu vede cu ochi buni integrarea celor doua tari balcanice, temandu-se in special de cresterea criminalitatii si a numarului de imigranti.
Cotidianul britanic „The Telegraph” aminteste ca marea problema care trebuie rezolvata ramane coruptia. „The Independent” aminteste ca Ministerul de Interne britanic a cheltuit peste 400.000 de euro pentru o campanie publicitara care ii avertizeaza pe romani si bulgari sa nu mearga in Marea Britanie decat daca sunt calificati. „The Sun” insoteste articolul consacrat sarbatorii aderarii in Romania, intitulat „Multumesc, Tony Blair”, cu fotografii cu steagul Uniunii arborat la un birt satesc si cu „tiganul Marius si fratii sai”.

Cele mai citite

Simona Halep a primit wild card la turneul WTA de la Tokyo

Simona Halep (32 de ani, locul 1132 WTA) este pregătită să revină în competiții la sfârșitul lunii octombrie, după o absență de 5 luni...

Marcel Churchill sau războiul rozetelor

Întrebat de ce nu s-au luat măsuri după ce județul Galați a fost lovit de două ori de inundații majore de-a lungul timpului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă