4.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecial"Primim zilnic peste 200 de petitii de la locuitorii orasului"

„Primim zilnic peste 200 de petitii de la locuitorii orasului”

Orasul Eforie, cu cele doua parti ale sale, de nord si de sud, este disputat de mostenitori, care revendica o suprafata mai mare decat limitele sale. In plus, la sediul Primariei s-au depus, numai in luna ianuarie, peste 6.000 de petitii sau cereri din partea locuitorilor, ceea ce face ca volumul de munca sa fie deosebit. Administratia locala a decis, in ciuda acestor aspecte, sa continue proiectele de investitii demarate in trecut si sa inceapa unele noi. Despre ce si cat de mult se schimba in Eforie, dar si despre nerealizari am stat de vorba cu primarul orasului, Ovidiu Brailoiu.
– Care sunt investitiile pe care adiministratia locala le deruleaza in prezent?
– In Eforie Nord, lucram in prezent pentru realizarea strazilor din cartierul Perinita, care este situat in zona debarcaderului. Acolo a existat un parc ce a fost lotizat in 1996-1998. Oamenii si-au construit acolo case, si-au facut canalizari cum au putut, dar nu s-au facut drumuri, ci numai poteci. Acum facem toate drumurile de acolo. Acestea vor fi pietruite si delimitate de borduri. Sper sa ne ajunga si asfaltul pentru toate. Lucrarile sunt destul de avansate: au fost incepute la sfarsitul anului trecut si estimam sa le finalizam pana la inceperea sezonului.
In aceste zile, se monteaza bordurile, deci suntem in termen. Costurile totale ale acestor lucrari se situeaza la 20 de miliarde de lei vechi. In plus, au avansat foarte mult lucrarile la canalizarea din cartierul care a aparut in zona cimitirului, canalizare ce va deservi in jur de 500 de locuinte. Este un cartier destul de mare, iar investitia a fost pe masura. Acolo am intampinat o problema in ceea ce priveste preluarea apelor uzate, pentru ca statia de epurare si pompare se afla la un nivel mai ridicat. De aceea, a fost necesara construirea unei statii de pompe locale. Am introdus si conducta de refulare si sper ca intr-o luna lucrarea sa fie finalizata. Fondurile au fost asigurate si de la bugetul local, si de la bugetul de stat. Costul total se ridica la aproximativ 22 miliarde de lei.

Centru medical si sala de sport

– Se fac investitii si in partea de sud?
– Primaria Eforie continua si pavarile la trotuarele de pe faleza din Eforie Sud. Se lucreaza si la parculetul din zona Cazinoului din Eforie Sud. Si aceasta zona se paveaza, pentru ca dorim sa cream o zona de atractie, de odihna acolo, pentru turistii care vor vizita statiunea in aceasta vara. De asemenea, continua modernizarea parcului din fata Teatrului de Vara din Eforie Nord. S-a facut si la Eforie Sud acelasi lucru. Acolo vom amenaja si niste locuri de joaca pentru copii.
De asemenea, am inceput si lucrari de modernizare la Centrul Medical din Eforie Nord. Primul pas a constat in inlocuirea tamplariei. Tot timpul primeam sesizari de la medicii de acolo ca tot timpul era frig, pentru ca batea vantul prin geamuri. Vom monta tamplarie din PVC cu geam termopan. In plus, s-au facut si reparatii la centrala termica. Am reusit sa finalizam si sala de sport din Eforie Nord. La ea au acces atat elevii din localitate, cat si clubul sportiv Eforie, care este patronat de Primarie si Consiliul Local, si cuprinde doua sectii: fotbal si karate traditional. Mai avem de facut racordurile la utilitati, pentru ca sala sa devina cu adevarat functionala.

Birou de relatii cu publicul

– Ce alte proiecte sunt aproape de finalizare?
– Mai avem in lucru centrul de relatii cu publicul din Eforie Sud, care va fi amplasat chiar vizavi de Primarie. Lucrarile sunt in grafic, merg destul de bine si cred ca in doua luni vom putea sa il dam in folosinta. Acest centru este necesar pentru a descongestiona activitatea administratiei locale. Aveam probleme, mai ales cu relatiile cu publicul. Cetatenii care vroiau sa-si plateasca taxele si impozitele trebuiau sa urce la etaj. La noul centru se vor putea adresa si acestia, dar si cei care au petitii de depus, pentru ca nu mi se pare normal ca cei care au o problema de rezolvat la primarie sa stea ore intregi la usa unui birou. Noi primim zilnic, in medie, aproximativ 200 de petitii, in luna ianuarie, de exemplu, am primit peste 6.000 de petitii.
– Care sunt problemele principale ale acestor oameni?
– O parte dintre oameni vor locuinte, terenuri pentru a-si construi case sau ajutoare de orice forma. Cealalta parte se prezinta pentru probleme efective de lucru, printre care se numara eliberarea de certificate fiscale si obtinerea de cereri de cumparare a concesiunilor. In acest centru vor functiona Directia Financiara Taxe si Impozite si o parte din Directia de administrare a domeniului public si privat, care se ocupa de receptii, de lucrari care au interfata cu cetateanul. Persoanele care se ocupa de certificatele de urbanism sau autorizatiile de construire vor sta separat si nu vor mai avea contact direct cu cetatenii. Masura este necesara, pentru ca de multe ori au aparut sesizari sau nemultumiri in legatura cu faptul ca unele autorizatii s-au obtinut mai repede decat altele. Nu vreau ca asupra angajatior sa planeze vreun fel de suspiciune.

Locuintele sociale, prea scumpe

– Care este situatia locativa din oras?
– In ceea ce priveste locuintele sociale, din pacate, nu am reusit sa finalizam negocierile pe care le-am purtat cu THR Marea Neagra si cu SIF Transilvania. Conditiile impuse de ei au fost prea greu de indeplinit. Este vorba despre preturile foarte mari, pe care nu le putem acoperi. Am discutat de curand si cu ministrul Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely, care a spus ca a reusit sa constituie fondul acela de 2%, care era prevazut in Legea 10. Eforie este pe locul al doilea in tara ca numar de revendicari. Nimeni nu sesizeaza aceasta problema si nimeni nu vrea sa o ia in considerare. Cand vin controalele de la Autoritatea de Restituire a Proprietatilor, vin ca sa ne amendeze. Suprafata care se cere depaseste suprafata Eforiei, pentru ca limitele localitatii erau mai mari inainte. Dupa ce s-au trasat noile limite administrative, o parte din terenurile care se revendica au nimerit la Tulcea sau la Agigea. Noi am reusit sa solutionam aproximativ 60-65% din ele. Restul nu au fost solutionate si din motive de lipsa de personal, pentru ca este o fluctuatie foarte mare in cadrul compartimentului juridic. Salariul pe care il obtine aici un jurist e foarte mic in comparatiile cu obligatiile si cu raspunderea pe care le are.
– Exista solutii?
– Nu, nu. Solutii de rezolvare integrala prin restituire in natura nu au cum sa existe, pentru ca suprafata este deja ocupata de constructii.

– Faleza din Eforie trebuie consolidata. Care este stadiul lucrarilor?
– Am avut un proiect pentru consolidarea falezei, depus la Fondul de mediu. S-a respins, dar nu am primit inca o motivatie. In momentul respectiv, am avut o discutie telefonica la fondul de mediu si trecuse de comisiile de avizare si, in mod normal, urma sa fie finantat. Nu stiu de ce a fost retras de la finantare.

Cele mai citite

Cum să-ți transformi bradul de Crăciun într-o operă de artă? Trei variante propuse de profesioniști

Crăciunul este momentul magic al anului în care casele se îmbracă în straie de sărbătoare, iar bradul de Crăciun este, fără îndoială, piesa centrală...

Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională „E timpul să NU mai dăm și noi ceva”

Direcția Generală Anticorupție (DGA), în colaborare cu platforma Stop Contrabanda, a demarat vineri, 13 decembrie, o campanie națională de prevenire a corupției, sub sloganul...

ANM anunță prognoza meteo pentru sărbători și începutul anului 2025

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat cum va evolua vremea în perioada sărbătorilor de iarnă și în primele săptămâni din 2025. Conform estimărilor realizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă