21.8 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecial"PrimeลŸte cardul tฤƒu", sau despre cum ne-am pocit limba

„PrimeลŸte cardul tฤƒu”, sau despre cum ne-am pocit limba

În puลฃine culturi oamenii se acuzฤƒ ca în România cฤƒ nu îลŸi vorbesc ลŸi nu îลŸi scriu bine limba maternฤƒ. De o generaลฃie încoace însฤƒ, acuzaลฃia este din ce în ce mai des fondatฤƒ. Desigur, în toate epocile istorice au trฤƒit cฤƒrturari care au deplâns starea limbii contemporanilor lor ลŸi au proslฤƒvit, cel mai adesea pe un ton patetic, graiul strฤƒbunilor. Evoluลฃia limbii e însฤƒ un fenomen natural ลŸi a dori oprirea ei este o luptฤƒ pierdutฤƒ dinainte. Nu caut, aลŸadar, sฤƒ mฤƒ lamentez asupra impregnฤƒrii discursului chiar ลŸi al celor mai educaลฃi cu termeni din vocabularul puลŸcฤƒriaลŸilor ลŸi al mahalalelor sฤƒrace (naลŸpa, miลŸto, barosan etc.), ci vreau doar sฤƒ atrag atenลฃia asupra unor evoluลฃii sintactice: limba a devenit mai rigidฤƒ, iar în multe cazuri se poate chiar reconstitui procesul osificฤƒrii. O generaลฃie care nu mai învaลฃฤƒ decât englezฤƒ a început sฤƒ îลŸi calchieze frazele din limba maternฤƒ pe structura limbii engleze.

Astfel, folosirea pronumelui personal a devenit mult mai sistematicฤƒ în naraลฃiuni chiar ลŸi acolo unde spiritul limbii nu o cere. „Ea s-a ridicat ลŸi a închis fereastra”, citim în mijlocul descrierii unui personaj, deลŸi „S-a ridicat ลŸi a închis fereastra” ar fi fost mai natural chiar ลŸi în urmฤƒ cu un deceniu.

„PrimeลŸte cardul tฤƒu!” era, de curând, reclama monstruoasฤƒ a unei bฤƒnci care ne arฤƒta prin asta în ce mฤƒsurฤƒ folosirea formelor secundare ale pronumelui a devenit incertฤƒ. „PrimeลŸte-ลฃi” ar fi fost, evident, forma corectฤƒ, nu însฤƒ ลŸi pentru tinerii publicitari care au transpus mecanic în românฤƒ îndemnul englezesc
„Get your card”.

Cei care au legiferat recent în chestiunile lingvistice au creat, la rândul lor, reguli artificiale care au sฤƒrฤƒcit limba ลŸi mai tare. Nu este adevฤƒrat, cum s-a impus în ultimii ani, cฤƒ forma negativฤƒ a imperativului (nu fฤƒ, nu zi) trebuie sฤƒ fie identicฤƒ cu infinitivul (a face, a zice). Aplicând rigid aceastฤƒ regulฤƒ, chiar ลŸi românii din generaลฃiile mai vechi au început sฤƒ spunฤƒ: „nu face asta” sau sฤƒ se rฤƒsteascฤƒ la copil: „nu zice aลŸa”. În amnezia ลŸi incertitudinile noastre am uitat cฤƒ, atunci când limba era naturalฤƒ ลŸi se reglementa singurฤƒ, un dicton popular îndemna: „Nu zi hop pânฤƒ nu vei sฤƒri”. „Nu zi”, iar nu „nu zice”! „Ce ลฃie nu-ลฃi place altuia nu-i face” era formulat aลŸa pentru asonanลฃฤƒ ลŸi rimฤƒ, în schimb, se spunea: „Nu fฤƒ din suferinลฃa altuia fericirea ta”. Nu fฤƒ!

La fel de artificial ลŸi tot sub presiunea jandarmilor limbii care au impus noua ortografie, un mare numฤƒr de români au ajuns sฤƒ pronunลฃe „sunt”, ca în latinฤƒ, deลŸi de când existฤƒ mฤƒrturii scrise ale limbii române, ลŸi în toate dialectele, nu s-a pronunลฃat altfel decât „sînt”, cu î. În momentul reformei ortografului, s-a decis, printre alte lucruri la fel de discutabile, sฤƒ se impunฤƒ grafia „sunt”, pentru cฤƒ „sânt”, cu â, ar fi pฤƒrut mult prea bizar ลŸi, pe deasupra, nu ar fi reflectat nici etimologia. Mulลฃi au început însฤƒ sฤƒ îl pronunลฃe aลŸa cum îl vฤƒd scris.

La nivel lexical, de asemenea, engleza a nฤƒpฤƒdit limba, creând o serie de dubleuri inutile: „PrimeลŸte cardul tฤƒu”. Din lene ลŸi nepฤƒsare am preluat mecanic „card”, când întotdeauna s-a spus „carte”: de bancฤƒ, de identitate, de membru etc. La fel, cu toate cฤƒ termenul „sit” exista ลŸi era perfect adecvat (întrucât s-a spus întotdeauna sit nuclear, arheologic ลŸ.a.m.d.), a pฤƒrut mai comod sฤƒ se pronunลฃe „sait”.

Dispariลฃia mฤƒrcii acuzativului „pe” este frecventฤƒ chiar ลŸi în limbajul celor mai educaลฃi („cartea care ลฃi-am dat-o”), într-aลŸa mฤƒsurฤƒ încât ar putea deveni chiar regulฤƒ peste încฤƒ o generaลฃie. La urma urmei, cum spunea Proust: „GreลŸelile de azi vor deveni regulile de mâine”. 

Dan Alexe
Dan Alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite

19 traficanศ›i de migranศ›i, reศ›inuศ›i รฎn Romรขnia. Au transportat ilegal peste 700 de persoane

Reศ›eaua infracศ›ionalฤƒ ascundea migranศ›i รฎn compartimentele vehiculelor ศ™i รฎi transporta din Romรขnia รฎn Italia Potrivit Europol, forศ›ele de ordine au executat 40 de mandate de...

รŽn Venezuela, toamna are gust de colinde. Preศ™edintele Maduro grฤƒbeศ™te Crฤƒciunul

รŽn mijlocul unei ierni politice grele, preศ™edintele Maduro vrea magia Sฤƒrbฤƒtorilor Nicolas Maduro a fฤƒcut acest anunศ› straniu, รฎntr-o perioadฤƒ extrem de tensionatฤƒ pentru ศ›ara...

Un sondaj Sociopol รฎl aratฤƒ pe Nicolae Ciucฤƒ รฎntr-o poziศ›ie umilitoare pentru alegerile prezidenศ›iale

Vom avea o cursฤƒ strรขnsฤƒ รฎn turul unu al alegerilor prezidenศ›iale de la sfรขrศ™itul acestei toamne, aratฤƒ cel mai recentย sondajย Sociopol. Cercetarea realizatฤƒ la sfรขrศ™itul lunii...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ