3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialPrimele echipe mobile de eutanasiere în Olanda. Vezi care este punctul de...

Primele echipe mobile de eutanasiere în Olanda. Vezi care este punctul de vedere al Bisericii

Eutanasia rămâne, după zece ani de când a fost legalizată pentru prima dată, în Olanda, un subiect controversat. Unele ţări europene au legalizat această metodă pentru a le uşura vieţile pacienţilor care suferă de boli incurabile şi chinuitoare. În România, eutanasia este interzisă. Ministerul Sănătăţii se opune, iar Biserica Ortodoxă Română se mulţumeşte să ne trimită la poziţia oficială de pe site.

Din aprilie, Olanda va avea prima echipă mobilă care va se va deplasa la locuinţele pacienţilor pentru eutanasie asistată, relatează Daily Mail.

Echipele mobile vor acţiona atunci când medicii de familie refuză să administreze medicamente letale pacienţilor, la cererea acestora, invocând motive etice.

Autorităţile se aşteaptă ca numărul cazurilor de eutanasie să crească cu aproape 1000 pe an. Deşi cifrele arată că aproximativ 2.700 oameni aleg să se sinucidă asistat, anual, gurile rele spun că numărul oamenilor care recurg la această metodă este mult mai mare.

Anunţul a fost făcut de organizaţia „Right to Die”. Metoda se va folosi la cererea pacienţilor care suferă de boli mintale grave şi, dacă este posibil, se va cere şi acordul pacienţilor. Pe de altă parte, Federaţia Medicilor Olandezi susţine că echipele vor pune capăt vieţilor unor oameni pentru bolile cărora există tratamente, conform Daily Mail.

Olanda este prima ţară din lume care a legalizat, în 2002, eutanasia, la cererea pacienţilor. Şi Belgia a legalizat eutanasia, tot în 2002, devenind a doua ţară europeană aprobă eutanasia şi sinuciderea asistată, care sunt permise numai în cazul bolnavilor incurabili, care trebuie să confirme de mai multe ori că asta este dorinţa lor. Eutanasia este legală şi în Suedia, în aceleaşi circumstanţe ca şi în Olanda şi Belgia, însă 84% dintre doctori declarau, în 2009, că nu sunt de acord să îşi ajute pacienţii să moară, chiar dacă asta îşi doresc. Şi în Elveţia eutanasia este legală, conform BBC.

(Puteţi citi aici mai multe despre felul în care este privită eutanasia în Europa.)

Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Nu putem lua viaţa nimănui, cât timp nu noi am dat-o

Nu sunt de acord. Ministerul Sănătăţii nu aprobă eutanasia. Eu o să pledez contra, chiar dacă s-ar putea să aducă o uşurare familiei. Nu putem lua viaţa nimănui, nu cât timp nu noi am dat-o”, a precizat, pentru România Liberă, secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Anton Irimia.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Biserii Ortodoxe Române, părintele Constantin Stoica a refuzat dialogul cu reporterul Romania Liberă, precizând că poziţia BOR se găseşte pe site şi că întrebările legate de schimbarea societăţii şi a valorilor care ar determina aprobarea eutanasiei sunt „naive”.

(Citiţi poziţia Bisericii Ortodoxe Române aici. )

Astfel, în poziţia BOR exprimată pe site, se arată că: „Crestinismul nu exclude suferinta. Aceasta este o realitate pe care Mantuitorul Hristos n-a negat-o, n-a suprimat-o, ci si-a asumat-o. (…)Fie ca este activa sau pasiva, eutanasia ramane un act impotriva lui Dumnezeu. Omul nu poate atenta nici la viata lui, nici la viata vreunui semen de-al sau pentru ca, in ultima instanta, aceasta inseamna atentat la suveranitatea lui Dumnezeu.

Medicul ( si nimeni altcineva) nu are dreptul sa ridice viata vreunei persoane. Cel care nu poate da cuiva un drept, nu i-l poate lua; asadar, cel care nu poate da cuiva viata nu i-o poate lua. Ca instrument si mijlocitor prin care Dumnezeu lucreaza, medicul (valorificand vocatia si menirea sa) este dator sa aline suferintele, dar nu are dreptul sa grabeasca intentionat procesul natural al mortii”.

Eutanasia activă înseamnă să iei viaţa în mod deliberat unui pacient. Eutanasia pasivă înseamnă să opreşti tratamentul unui pacient în mod deliberat, având ca scop oprirea vieţii.
Sinuciderea asistată înseamnă să asiguri mijloacele (medicale) pentru a-i permite unui pacient să-şi pună singur capăt vieţii.(Sursa: BBC)

 

 

Cele mai citite

Daniel Funeriu exclude retragerea din cursa prezidențială. Cu cine se vrea în turul al doilea

Daniel Funeriu, care a anunțat că va candida independent la alegerile prezidențiale din luna mai, a exclus sâmbătă posibilitatea de a se retrage din...

Peste 30 de răniți după ciocnirea violentă a două tramvaie la Strasbourg

Două tramvaie s-au ciocnit sâmbătă după-amiază la Strasbourg, Franța în tunelul care duce la gara oraşului. Cel puţin 30 de persoane au fost rănite...

Libanul are ca prioritate trasarea granițelor terestre și maritime cu Siria

Premierul libanez Najib Mikati a declarat, sâmbătă, în cursul primei sale vizite la Damasc de la căderea regimului Bashar al-Assad, că trasarea granițelor terestre...
Ultima oră
Pe aceeași temă