12.8 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialPrimele arme chimice au fost evacuate din Siria

Primele arme chimice au fost evacuate din Siria

Primul transport de armament chimic a fost evacuat din Siria, în conformitate cu acordul internaţional semnat de regimul de la Damasc, relatează AFP, conform Mediafax.

„O primă cantitate de materiale chimice au fost evacuată de la două depozite, fiind transportată la Portul Lattaqia şi urcată la bordul unei nave daneze”, anunţă Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) şi Organizaţia Naţiunilor Unite.

Citeşte şi: Nave militare vor escorta arsenalul chimic sirian, care va fi distrus în mare

„Această operaţiune marchează începerea procesului de transfer al armamentului chimic din Republica Arabă Siriană în apele internaţionale, în vederea distrugerii”, precizează misiunea internaţională.

Securitatea transportului este garantată de nave militare din China, Danemarca, Norvegia şi Rusia.

Evacuarea celor mai periculoşi agenţi chimici din Siria trebuia iniţial să se încheie până la 31 ianuarie, însă acest termen a expirat fără să fi fost fixată o nouă dată limită.

Potrivit unei rezoluţii ONU, arsenalul chimic sirian urmează să fie distrus până pe 30 iunie 2014.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări între grupuri insurgente afiliate opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit diverselor estimări, între 100.000 şi 120.000 de morţi.

Cele mai citite

Ediție Tezaur cu dobânzi neimpozabile de până la 7%

Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Titlurile pot fi achiziţionate de la Trezoreria Statului, între...

Accident cu trei persoane încarcerate pe un drum din Bihor

Un accident grav s-a produs între un microbuz și un autoturism condus de un tânăr de 25 de ani pe un drum din județul...

Medic de la ATI, rănit grav într-un accident rutier. Se afla pe marginea drumului

Virginia Armega medic în cadrul secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, a fost rănită în urma accidentului din localitatea Țicleni, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă