Două maternităţi clujene au primit, luni, sub formă de donaţie, două sisteme care îi ajută pe bebeluşii prematuri să respire şi care, prin tehnica folosită, sunt mult mai puţin invazive decât sistemele clasice. Un astfel de aparat costă 90.000 de lei şi este un instrument extrem de necesar în efortul medicilor neonatologi de a-i salva pe bebeluşii născuţi înainte de termen, adică înainte de 37 de săptămâni.
Act de normalitate
„Suntem în faţa unui act pe care îl consider de normalitate, al societăţii civile şi al marilor companii, de a se implica în asistenţa medicală. Pentru mine este un act care îmi dă şi oarecare nelinişti pentru că, de fapt, prematuritatea reprezintă şi un eşec al activităţii de prevenţie şi al activităţii obstreticale. Este însă o realitate pe care trebuie să o recunoaştem şi să o tratăm, iar ideal este să o prevenim. Suntem într-un mare centru medical şi de aceea sunt concentrate aici aparatele”, a spus medicul ginecolog Florin Stamatian, care a fost şi şeful Clinicii de Ginecologie I, până la numirea sa ca prefect de Cluj, în 2009. La rândul său, neonatologul Gabriela Zaharia a explicat care sunt problemele specifice copiilor născuţi prematur şi la ce ajută un asemenea aparat.
„În cazul unui copil născut prematur, prima problemă este să ai un aparat de ventilaţie cât mai performant, în aşa fel încât plămânii copilului să aibă cât mai puţin de suferit. Aparatura aceasta modernă realizează o oxigenare mai bună optimă, decât cea clasică cu un minim de traumă la nivel pulmonar”, a spus medicul. Aparatul este însă important, în aceeaşi măsură, şi pentru copiii născuţi la termen, care suferă de o anumită afecţiune care necesită ajutorul unui aparat de ventilaţie „Nu întotdeauna putem să transferăm copii cu probleme la o maternitate de nivel III şi aparatul reprezintă un ajutor în îngrijirea copiilor”, a spus şi Ligia Blaga, medic la maternitatea „Dominic Stanca”, care este o maternitate de nivel II.
Maternitatea de nivel III acoperă o arie mai largă, are de obicei mai mulţi specialişti şi este situată într-un mare centru medical şi universitar. În Cluj, singura maternitate de nivel III este Ginecologie I. În Cluj-Napoca s-au născut, anul trecut, 5.182 de copii, dintre care peste 600 înainte de termen.