In ultimele doua saptamani, nervii onestenilor au fost intinsi la maxim, dupa ce au ramas, rand pe rand, fara electricitate, fara apa rece si apa calda, ba chiar si fara caldura. Cuvantul „avarie”, care le-a fost aruncat in fata drept explicatie, nu a avut cum sa-i multumeasca, iar pozitiile lor s-au radicalizat.
Printre onestenii nemultumiti s-a numarat chiar si primarul municipiului Onesti, Emil Lemnaru, a carui locuinta a ramas, la fel ca multe altele, fara curent electric si apa. „Mai intai au fost avariile de la retelele electrice; ore in sir, timp de cateva zile, curentul electric a fost intrerupt, motiv pentru care am intervenit la centrul E.ON (Electrica) din Onesti – ne-a declarat primarul Emil Lemnaru. Lipsa energiei electrice a avut efecte negative asupra functionarii centralelor termice de cartier si au aparut probleme cu apa si caldura. A urmat avaria la conductele de alimentare cu apa, intre Valea Uzului si Onesti, pe undeva prin zona orasului Targu Ocna”.
Investitii necesare
Municipalitatea onesteana a ajuns la concluzia ca sunt necesare investitii masive in infrastructura, care nu mai pot fi evitate, si a facut mai multe demersuri in acest sens. „In primul rand, este vorba de retelele electrice, care sunt vechi si trebuie inlocuite – a precizat primarul Emil Lemnaru. Asigurarea energiei electrice in locuintele cetatenilor intra in sarcina E.ON Moldova, in timp ce de iluminatul public se ocupa administratia locala. In ce ne priveste, am rezolvat problema iluminatului in proportie de 90 %. Probleme mari exista si la retelele de alimentare cu apa de la Valea Uzului, care apartin de Apa Serv si care trebuie sa fie inlocuite. In schimb, retelele de apa si canalizare din Onesti, care apartin Primariei dar se afla in administrarea societatii Apa-Canal, se afla intr-o stare mai buna, mai ales cele din fonta, desi ar mai fi necesare investitii si pentru acestea. Mult mai bine stam in privinta retelelor de termoficare aferente centralelor de cartier, care au fost schimbate in totalitate. Insa in zonele in care nu au fost construite centrale de cartier, care inseamna cam 30 % din suprafata orasului, retelele de termoficare se afla intr-o stare avansata de deteriorare, iar pierderile sunt foarte mari. Situatia cea mai buna se inregistreaza in privinta conductelor de gaz metan; avem marele avantaj ca ne aflam pe reteaua principala si nu am avut niciodata probleme cu gazele.”
Lucrari de modernizare
In privinta retelelor electrice, E.ON Moldova a anuntat inceperea unor ample lucrari de modernizare in zona. „Inca de anul trecut, au fost alocate 60-70 miliarde de lei vechi pentru zona judetului Bacau – ne-a declarat Lucian Luca, purtatorul de cuvant al E.ON Moldova. Este un efort mare facut de firma germana, daca tinem cont ca un kilometru de cablu ajunge cam la un miliard de lei. Insa lucrarile vor incepe cand conditiile meteorologice vor permite acest lucru”. Proiecte de modernizare exista si la Apa Serv, insa nu s-au gasit inca surse de finantare.