28.1 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimarul Galatiului cauta artisti lirici prin PSD

Primarul Galatiului cauta artisti lirici prin PSD

» Teatrul Muzical Nae Leonard din Galati a ramas fara manager.  
» Dupa trei ani de procese, o instanta din Bucuresti a pus capat numirii abuzive a lui Florin Melinte, autorul unui lung sir de scandaluri.
» Procesul a fost intentat de Federatia Artistilor Interpreti din Romania.

Instanta de la tribunalul Bucuresti a stabilit, prin sentinta definitiva, ca prelungirea contractului lui Melinte la conducerea teatrului, de catre o comisie numita de primarulul Dumitru Nicolae, a fost ilegala. Dupa ce mai fusese director al Teatrului Nae Leonard pana in 1999, in 2001 Florin Melinte, pe atunci consilier municipal PDSR, a obtinut de la primarul Dumitru Nicolae si majoritatea PDSR din Consiliul Municipal Galati o noua numire in functia de director. O numire ce facea parte din campania de pedeserizare a administratiei locale. Nemultumit de faptul ca artistii si cei din compartimentele tehnice colaborasera si cu dirijorul Sorin Oancea, care a fost director in perioada 1999-2001, Florin Melinte a dezlantuit o prigoana impotriva salariatilor.

 Asa au plecat din teatrul muzical galatean artisti de mare valoare, de la coregraful Constantin Florian, fost prim-balerin al Operei din Bucuresti si scenograful Anton Hirschorn, instrumentisti si solisti la membri ai corpului de balet si tehnicieni. Directorul Florin Melinte prefera sa se bazeze pe salariatii loiali si colaboratori.

Risipa de fonduri
Alt scandal a fost provocat de risipa fondurilor alocate pentru reparatiile teatrului prin schimbarea solutiilor tehnice si refacerea unor lucrari finalizate, schimbari generate de alta obsesie a lui Florin Melinte fata de ce se intamplase in teatru in lipsa sa. Asa s-a ajuns ca reparatiile, care conform estimarilor Proiect SA Galati din 1999 ar fi trebuit sa coste 9,5-11 miliarde de lei vechi au ajuns sa coste de aproape sase ori mai mult. Ar fi fost mai ieftina constructia unui teatru nou. A mai fost apoi un lung sir de scandaluri legate de turneele in strainatate ale teatrului, aranjate de Melinte cu agentii de impresariat dubioase.

Un astfel de scandal, relatat de corespondentul "Romaniei libere" din Germania, a avut rasunet in presa germana, dar la Galati a generat solidaritatea liderilor PSD cu Florin Melinte. Nici faptul ca artistii au castigat un proces intentat teatrului pentru ca la un turneu in Germania nu li se platisera diurne in valoare totala de 19.600 de euro, nici faptul ca Florin Melinte era cercetat penal intr-un dosar cu patru capete de acuzare, nu le-a dat de gandit pesedistilor galateni.

Director pana in 2011
Primarul Dumitru Nicolae si-a exercitat mai degraba functia de presedinte al municipalei PSD Galati decat pe aceea de primar devotat intereselor orasului, fortand  prelungirea mandatului lui Melinte la conducerea Teatrului Leonard pana in 2011. Nicolae a numit o comisie formata majoritar din 3 oameni ai sai, Dumitru Oprea, seful Directiei de Audit din Primaria Galati, Ilie Zamfir, consilier al primarului Dumitru Nicolae, Gheorghe Voicu, consilier in primarie, si doi oameni din cultura, Vlad Vasiliu, director al Teatrului Dramatic "Fani Tardini", si Sergiu Tofan, seful Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Galati. In baza votului din comisie, de 3 la 2, primarul Nicolae a emis decizia nr. 2769/04.05.2006, prin care lui Melinte i-a fost prelungit contractul de manager pana in 2011!

Federatia Artistilor Interpreti din Romania (FAIR) a dat in judecata Primaria Galati cerand anularea Dispozitiei 2.769, pentru ca ocuparea postului trebuia decisa prin concurs, si nu prin instituirea unei comisii formate majoritar din oamenii primarului. Instanta a dat dreptate FAIR. Acum primarul Nicolae are o noua problema: trebuie sa caute prin PSD Galati artisti lirici sau instrumentisti, sa numeasca un director interimar si apoi sa organizeze un concurs de manager la Teatrul Nae Leonard.

Cele mai citite

La cine poți apela și cum trebuie să procedezi dacă ai acte în altă țară și vrei să le adaptezi în România

Ai acte emise într-o altă țară și vrei să le adaptezi pentru a fi valabile în România? Atunci, primul pas este să apelezi la...

Guvernul României preconizează o creștere drastică a veniturilor din turism, vizând 8,4 miliarde de euro în 2025

Guvernul României estimează o creștere semnificativă a veniturilor din turismul internațional până în 2035, conform Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Turismului 2024-2035, adoptată recent. Deși numărul...

Cum să-ți alegi parfumul în funcție de zodie? 3 sfaturi și recomandări utile 

Fiecare zodie are o personalitate distinctă, iar preferințele olfactive vin în ajutor pentru a accentua caracteristicile specifice. Din acest articol vei afla cum semnul...
Ultima oră
Pe aceeași temă